Modern Psykologi

Belöningar, precis som straff, kan legitimera att barnen tycker att det är okej att göra fel

-

Eftersom straff och belöningar är två sidor av samma mynt vill vi även beröra belöning här. Även belöningar lägger ansvar på barnen.

JULIAN ÄR 15 år gammal. Han har svårt att komma upp ur sängen på morgnarna. Hans föräldrar åker tidigt till jobbet så han måste själv se till att han kommer upp och i väg till skolan. Ungefär tre gånger i veckan kommer han en halvtimme för sent. Det tycker både skolan och föräldrarn­a är ett problem. Man diskuterar detta och kommer tillsamman­s fram till en lösning: Varje gång Julian kommer till skolan i tid ska han få en smiley. När han har tjänat ihop fem smileys ska han få en biobiljett av sina föräldrar. Det tycker både skolan, Julian och Julians föräldrar är en bra lösning.

Första veckan går bra. Julian är i skolan i tid varje morgon. På lördagen går han på bio. Andra veckan går precis lika bra. Julian går på bio igen på lördagen. Sedan blir det måndag.

När Julian inte kommit till skolan, vare sig klockan nio, tio eller elva, ringer hans lärare till honom och frå‍ gar: ”Kommer du inte i dag?” Julian svarar: ”Nej, det blir nog en ledig dag i dag.” ”Hur blir det i morgon då?” fortsätter läraren. Julian säger: ”Vi får se.” ”Men då blir det ju ingen biobiljett till helgen”, säger läraren. Julian svarar lugnt: ”Nej, men det gör inget, det går ändå inga bra filmer den här helgen.”

PROBLEMET MED ETT belöningss­ystem som detta är att det lägger ansvaret på Julian, på barnet. Och Julian tar gärna det ansvaret. Fast inte på det sätt skolan och föräldrarn­a tänker sig. När Julian är beredd att betala priset för att inte gå till skolan väljer han att stanna hemma. Det här är en sann händelse. I Julians fall ledde belöningss­ystemet till att hans frånvaro tiodubbla‍ des. Orsaken är att belöningar, precis som straff, kan legitimera att barnen tycker att det är okej att göra fel. Vår erfarenhet är att belöningss­ystem kan leda till att det beteende vi vill se mer av i slutänden minskar. Raka motsatsen till det vi vill uppnå. Belöningar har också en tendens att påverka oss människor så att vi börjar göra saker för att få en belöning, i stället för att göra dem för att vi vill det eller inser att vi borde. Några av biverkning­arna med belöningss­ystem är:

• Inflations­effekten. Alla belöningss­ystem innebär en förhandlin­g. Föräldrar bedömer oftast hur liten belöning vi kan erbjuda för att få det beteende vi vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden