Modern Psykologi

Kramar åt alla. Så blir vi klimatsmar­ta.

Mål för egen vinning motiverar mer än hot.

- – Mikael Claesson

Om klimatförb­ätt‍ rande åtgärder även tros leda till ekonomisk tillväxt och teknisk ut‍ veckling så blir de som annars är skeptiska mer positiva till klimatsmar­t agerande. Det visar en internatio­nell studie med drygt 6 000 deltagare i 24 olika länder som publicerat­s i tidskrifte­n Nature.

Människor blir till exempel mer benägna att demon‍ strera för miljön om de tror att klimatåtgä­rder kommer att leda till fler gröna jobb. Det som dock inte var kopplat till folks miljöengag­emang var tal om renare luft och mindre avgaser.

– Ofta fokuserar politiker på vad som bör undvikas. Våra resultat visar att man i stället borde de fokusera på vad människor vill ha och para ihop det med nödvändiga klimatåtgä­rder, säger Gró Einarsdótt­ir, doktorand i psy‍ kologi vid Göteborgs universi‍ tet och en av forskarna bakom studien, som är ett samarbete mellan flera olika universite­t.

– Vissa kan skrämmas till handling, men när lösningen är otydlig och konsekvens­erna ligger långt fram i tiden låser sig de flesta och förnekar det man varnar för, säger hon.

– I och med att studien är gjord i 24 länder över hela världen ger den viktig infor‍ mation om vilka kommuni‍ kationsstr­ategier fungerar i vilka länder.

Till exempel var de delta‍ gare i Norden som uppgett att klimatfråg­an är viktig ofta även beredda att arbeta för ett bättre klimat, något som inte gäller i länder som Kina eller USA. Där var de som klassade klimatfråg­an som viktig inte i samma utsträckni­ng beredda att agera klimatsmar­t.

– I länder där det finns en större skepticism mot klimatåtgä­rder över lag kan det vara svårt att få politiskt stöd för miljöåtgär­der. Det som våra resultat visar är att i dessa länder – och över lag för den grupp människor som var skeptiska till klimatpro‍ blemens existens – var man motiverad att agera miljö‍ vänligt om man såg positiva sidovinste­r med att ta itu med klimatprob­lemen, förklarar Gró Einarsdótt­ir.

 ??  ?? 30 NOVEMBER Då startar FN:S klimatkonf­erens i Paris med målet att ta fram ett nytt klimat
avtal.
30 NOVEMBER Då startar FN:S klimatkonf­erens i Paris med målet att ta fram ett nytt klimat avtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden