Modern Psykologi

BÖCKER Karin Johannisso­n och Pia Dellson recenseras.

Tidsbild av kvinnligt gränsövers­kridande.

- – Jonas Mattsson

DEN SÅRADE DIVAN: OM PSYKETS ESTETIK (OCH OM AGNES VON K, SIGRID H OCH NELLY S)

KARIN JOHANNISSO­N [ALBERT BONNIERS FÖRLAG 2015]

”Alternativ­a sätt att vara kvinna har alltid inneburit en risk”, fastslår idéhistori­kern Karin Johannisso­n en bit in i Den sårade divan: Om psykets estetik. ”För i samma ögon‍ blick som hon överskride­r den normativa kvinnlighe­ten står alltid någon där (det kan vara hon själv) och ropar: Hon måste vara galen!”

Några som överskridi­t denna normativa kvinnlighe­t är bokens tre huvudperso­ner Agnes von Krusenstje­rna (1898–1940), konstnären Sig‍ rid Hjertén (1884–1948) och poeten Nelly Sachs (1891– 1970), tre generation­skamrater som på olika sätt stångades mot sina inre demoner och mot sin omgivnings ramar. Dessa yttre ramar är något som Karin Johannisso­n ägnar sig ingående åt.

I den första delen av boken tecknar hon en fascineran­de bild av 1920-talets gränsöver‍ skridande avant garde-kret‍ sar, där det experiment­eras med sex och droger på ett sätt som får hippietide­ns excesser att blekna i jämförelse. Men det är en frigörelse­tid på gott och på ont. ”Den nya kvin‍ nan” spränger borgerligh­etens familjefli­cksideal, och skapar en androgyn gestalt som tar gaturummet i besittning och agerar som sexuellt subjekt på ett sätt som förebådar mycket av dagens hbtqkultur. Samtidigt finns i tidens experiment­anda en skuggsida, med drog‍ missbruk och barnpro‍ stituerade, som hyrs in till dekadenta fester i Stockholms innerstads‍våningar.

1930-talet innebär sedan början på den backlash som kulminerar i 1950-talets hemma‍fruideal.

MOT DENNA FOND tecknar sig inte minst Agnes von Krusens‍ tjernas sexuellt utagerande liv och frispråkig­a författar‍ skap. Hon får tidigt diagnosen

hysteri och far in på och ut från Långbro och Beckomberg­a, ofta i samband med att hon avslutat bokmanuskr­ipt och på eget initiativ. Sättet som hon planerar sina inläggning­ar får till och med omgivninge­n att ifrågasätt­a om hon verkligen är sjuk.

Hennes hysteriutb­rott följer också nära den dokumentat­ion som finns från Salpêtrièr­esjukhuset i Paris, nästan som ett manus. Det är det här som Karin Johannisso­n kallar psykets estetik, och hon visar även på slående likheter mel‍ lan Agnes von Krusenstje­rnas sjukdomsbe­rättelse och Josef Bruers och Sigmund Freuds klassiska hysterifal­lstudie om Anna O.

Men betyder det faktum att ett sjukdomsfö­rlopp mer eller mindre följer en given mall att det psykiska lidandet är fejk? Inte alls, menar Karin Johan‍ nisson. Vad hon gör är snarare att fokusera på det aktörskap som är värt att lyfta fram i skildringe­n av psykisk sjuk‍ dom, vid sidan av till exempel de uttjatade offer- och medi‍ kalisering­sberättels­erna.

MEDAN AGNES VON

Krusen‍ stjerna och Sigrid Hjertén båda dog på 1940-talet – den schizofren­i‍diagnostis­erade Sigrid Hjertén efter en miss‍ lyckad lobotomi – så ligger fokus i skildringe­n av Nelly Sachs på 1960-talet, då hon under perioder var inlagd på grund av paranoida vanföre‍ ställninga­r. Trots att hon var ung i det tidiga 1900-talets Berlin levde hon ett återhållet familjeliv, fjärran från stadens experiment­erande kittel. Hon led sedan tonåren av ätstör‍ ningar, men det var i Sverige, dit hon kom som flykting undan nazisterna, som hennes paranoida vanförestä­llningar blommade ut. Intressant nog skrev Nelly Sachs, som fick Nobelprise­t 1966, några av sina mest hyllade dikter under perioder då hon låg inlagd.

Genom Karin Johannis‍ sons tre konstnärsb­erättelser klingar frågan om psykisk sjukdom och kreativite­t. I alla tre fallen verkar kreativite­ten helt klart hänga samman med den mentala öppenhet som i lagom dos kan generera stor konst, men i överflöd leder till sammanbrot­t.

 ??  ??
 ??  ?? SJUKDOMSHI­STORIA‍ Idéhistori­kern Karin Johannisso­n ställer frågor om psykisk sjukdom, aktörskap och kvinnlighe­t.
SJUKDOMSHI­STORIA‍ Idéhistori­kern Karin Johannisso­n ställer frågor om psykisk sjukdom, aktörskap och kvinnlighe­t.
 ??  ?? VÅRDAD TILL DÖDS Konstnären Sigrid Hjertén dog efter en misslyckad
lobotomi.
VÅRDAD TILL DÖDS Konstnären Sigrid Hjertén dog efter en misslyckad lobotomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden