Modern Psykologi

GRAFIK Där får ingen röra.

Nu är det kartlagt var vi inte vill bli berörda.

- – Jonas Mattsson

Genom att låta drygt 1 300 personer från fem länder ange var på kroppen de tycker att det är okej att bli fysiskt berörda har ett finskt-brittiskt forskarlag tagit fram ett slags berö‍ ringsatlas. Inte helt oväntat visar det sig att de flesta låter sin partner ta på hela kroppen, varpå det tillåtna området minskar i takt med att det so‍ ciala avståndet ökar. Däremot finns tydliga könsskilln­ader.

Både män och kvinnor är mer öppna för beröring från kvinnor än från män. Kvinnor tillät i de flesta fall också berö‍ ring på större delar av den egna kroppen, jämfört med män. I linje med detta rapportera­de både de manliga och kvinnliga deltagarna också starkare band till kvinnor än till män i sitt sociala nätverk.

Huruvida det är den fysiska kontakten som leder till social närhet, eller tvärtom de sociala banden som leder till fysisk kontakt, kan forskarna inte säga utifrån sina resultat. Däremot så resonerar de kring den fysiska kontakten som ett sätt att reglera den belöning som beröring ger, genom att den frigör såväl kroppsegna opiater som oxytocin. Fors‍ karna påpekar även ett annat samband – nämligen mellan hur skönt det är att någon an‍ nan rör vid en viss kroppsdel och hur nära relation som krävs för att vi faktiskt ska låta per‍ sonen göra det.

Deltagarna i studien, som genomförde­s via internet, kommer från Finland, Frank‍ rike, Italien, Ryssland och Storbritan­nien. Forskarna konstatera­r att de kulturella skillnader­na mellan länderna generellt är små. Studien har publicerat­s i den vetenskap‍ liga tidskrifte­n PNAS och är ett samarbete mellan Aalto‍ universite­tet, Åbo universite­t och University of Oxford.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden