Modern Psykologi

KRÖNIKA Jonas Mosskin.

Så smiter mötesledar­e från ansvar.

-

Jag får en kallelse till föräldramö­te från för‍ skolan. Med spänd förväntan ser jag fram‍ för mig hur pedagogern­a ska berätta om sin verksamhet och hur de arbetar. I stället får jag en dagordning som förklarar att vi föräldrar ska delas in i smågrupper för att diskutera hur vi resonerar kring spel, appar och filmer när barnen är hemma. Jag blir kallsvetti­g. Att diskutera i smågrupper är det värsta jag vet. I stället för att förskolans personal tar tillfället i akt och berättar om sin pedagogisk­a syn, ombeds jag prata med andra föräldrar om något som jag inte har behov av att dryfta.

En bekant berättar om samgåendet mellan två organisati­oner. Ett an‍ tal management‍konsulter delar upp fusions‍processen i ett femtontal arbets‍ grupper. Vissa är med i en grupp, andra i flera. I dessa grupper ska allt möjligt diskuteras i ytterligar­e smågrupper, för att sedan bli grunden till den nya större organisati­onen. Hur de här smågrupper‍ na förhåller sig till varandra är såklart omöjligt att överblicka. Det blir svårt för såväl medarbetar­e som ledning att få en helhetssyn.

ETT SÄTT ATT förstå vår tids förkärlek för smågrupper är att betrakta smågrup‍ pandet som det som inom psykologin kallas socialt försvar.

Vi människor försöker ständigt begränsa oro och ångest. Ett sätt för en arbetsgrup­p att hantera ångest är att använda sig av sociala försvar. Det kan till exempel handla om organisato­riska rutiner, ritualer och pauser. Syftet är att undvika det egna ansvaret för gruppens fungerande. Sociala försvar upprätthål‍ ler vi som grupp eller kollektiv utan att vara medvetna om det.

Många människor har en rädsla för att leda en större grupp människor, och ett sätt att neutralise­ra vår egen rädsla är att dela upp en stor grupp i många mindre. Vi missar då ofta att motivera människor till att arbeta i en liten grupp.

Det är inte nödvändigt­vis heller så att smågrupper kommer upp med många skilda perspektiv, och ofta glöms det bort (eller finns inte tid för) att ta små‍ gruppernas arbete som en utgångspun­kt för en fördjupad diskussion. Det enda jag som smågruppsd­eltagare då upplever är en fragmenter­ad process utan ett tydligt varför.

Det blir delaktighe­t utan verkligt inflytande. I stället för att vi i helgrupp delar perspektiv förvandlas ett möte eller en process ofta till ett pussel, där vi alla bara har var sin bit och inte får ta del av de andra bitarna.

Helt i onödan. Jonas Mosskin är psykolog, organisati­onskonsult och frilansskr­ibent.

 ??  ?? SOCIALT FÖRSVAR Jonas har en psykologis­k förklaring till den irriterand­e grupp
indelninge­n.
SOCIALT FÖRSVAR Jonas har en psykologis­k förklaring till den irriterand­e grupp indelninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden