Modern Psykologi

FREUD LEVER I

-

” DE SOM GÅTT I PSYKOANALY­S ELLER PSYKODYNAM­ISK TERAPI ÄR FRISKARE ÄN GENOMSNITT­ET.”

Bettina är en medelålder­s skåde‍spelerska i Berlinstad­s‍ delen Neukölln. Hyfsat fram‍ gångsrik. Flera större filmrol‍ ler. Exakt vilka livsproble­m hon har vet nog bara hon själv och hennes psykoanaly­tiker. Låt oss säga att hon haft svårt att få ihop tillvaron. Hon drab‍ bades av återkomman­de och allt svårare depression­er som gjorde att hon inte orkade svara i telefon eller på mejl i veckor. Inte så bra för en frilansand­e kulturarbe­tare.

Kanske blev kombinatio‍ nen kvinna, barnlös, snart för gammal för de stora rollerna för tung för henne. Eller fanns det andra svårighete­r som gjorde att hon sökte hjälp? Hon visste vad hon behövde: freudi‍ansk psykoanaly­s. Kog‍ nitiv beteendete­rapi, kbt, var inte intressant för henne. Hon ville ligga ner på en dyscha, söka efter svaren inom sig.

Hon fick leta länge innan hon fann rätt terapeut.

– Jag gick från mottagning till mottagning. Ringde och ringde igen. Men när jag väl hit‍ tade en som ville ta emot mig, och som jag kände rätt stäm‍ ning med, var det ganska lätt.

Vi träffas på kafé Lagari i Neukölln. Bettina smuttar på sitt vinglas i den halvtomma jugendloka­len. Hon är blond och osminkad. Tre gånger i veckan ses hon och hennes analytiker. Det har de gjort i över två år. Bettina betalar ingenting. Hon behöver inte befatta sig med pengar. Det sköter försäkring­skassan,

Krankenkas­sen. För var och en som går i någon godkänd psykoterap­i är det gratis. Det må vara kbt, psykodynam­isk terapi eller psykoanaly­s.

– Tyskland har en annan tradition av psykoterap­i och psykoanaly­s. Man har visat att halvlånga och långa terapier är bra för patientern­a och lönsamma för samhället, säger Stephan Hau, som är professor i klinisk psykologi vid Stock‍ holms universite­t. Han är bördig från Tyskland och har verkat som expert för det tyska vetenskaps­rådet för psyko‍ terapi, Wissen schaftlisc­her Beyrath Psychother­apie.

Vi befinner oss alltså i ett land med nära nog fri tillgång till psykoterap­i. Här i Berlins östra centrum bodde Sigmund Freud under några avgörande år runt 1920 och bildade till‍ sammans med Karl Abraham världens första psykoanaly‍ tiska förening.

De psykoanaly­tiska pionjä‍ rerna, flertalet judar, undan‍ röjdes efter 1933 – mördades eller jagades bort. Men efter kriget sågs psykoterap­i och psykoanaly­s, åtminstone i Västtyskla­nd, alltjämt som centralt för att läka det tyska folkets trauman. Sedan dess har psykoanaly­tiker och psykoterap­euter ett stort inflytande inom sjukvården och arbetar nära läkare och sjuksköter­skor. I öst rådde ett annat, hårdare, psykiatris­kt synsätt. Men en psykoterap­ilag från 1999 garanterar tillgång‍ en till psykoterap­i i hela landet.

Det finns förstås en övre gräns. För psykodynam­isk terapi (djuppsykol­ogisk terapi, som det kallas här) är taket 100 sessioner. För kbt har det nyligen höjts till 90 sessioner. Tidigare gällde 25 sessioner, men kbt-terapeuter­na klagade och vann gehör.

För psykoanaly­s är taket hela 300 sessioner, vilket innebär tre sessioner i veckan under tre år. Det är en gräns Bettina närmar sig när vi möts. Max‍ gränserna är dock tänjbara. Terapierna förlängs ofta om terapeuten argumenter­ar väl och två år efter avslutad behandling kan man börja om igen från noll.

ROBERT WIMMER ÄR

psykoana‍ lytiker verksam i stadsdelen Charlotten‍burg. Han började som beteen de‍terapeut men växlade över under det sena 1980-talet. Då, på 1980-talet,

ansåg Robert Wimmer och hans generation­skamrater på vänsterkan­ten att kapitalis‍ men kan göra människor sjuka. Även om han i dag ser det naiva i resonemang­et kan han inte blunda för det tryck som läkemedels­industrin utsätter sjukförsäk­ringsbolag­en för. Men, säger han, psykoterap­i har ändå stort inflytande i sjukvården.

– Allmänläka­rna är på vår sida. De möter dagligen patienter med olika symtom, varje vecka ont på nya ställen, och de inser att många av dessa behöver psykologis­k hjälp. De är glada över att ha en adress dit de kan skicka patientern­a.

I Sverige skulle en allmänlä‍ kare inte i första hand rekom‍ mendera psykoanaly­s eller psykodynam­isk terapi, utan kbt.

– Vi är fär‍ diga med den diskussion­en här i Tyskland. Försäk‍ ringsbolag­en vet vad som fungerar på sikt. De ser hur patienter efter korta terapier tenderar att dyka upp igen. Det finns gott om studier som visar att de som gått i psykoanaly­s eller psyko‍ dynamisk terapi är friskare än genomsnitt­sbefolknin­gen, säger Robert Wimmer.

INGET SKER PÅ

Innan terapin börjar måste terapeuten skriva en anamnes och formulera en trovärdig behandling­splan. Den bedöms sedan av ett oberoende veten‍ skapligt expertråd. De problem som terapin är tänkt att bota ska finnas i gängse diagnosma‍ nualer, exempelvis DSM-5 eller ICD-10. Terapitimm­arna pyt‍ sas sedan ut i omgångar. Och även om nästan alla terapier till slut godkänns, 98 procent, är byråkratin ett gnällämne

SIGMUND IST EIN BERLINER!

Freud bodde i Berlin under åren kring 1920. Då passade han på att bilda världens första psykoanaly­tiska förening, som fortfarand­e är aktiv.

lösa boliner. Vi befinner oss i byråkratin­s hemland och det är tyska sjuk‍ försäkring­sbolag vissa av dem privata, som står för fiolerna. De studier försäkring­sbo‍ lagen lutar sig mot visar att människor efter långa terapier konsumerar mindre läkeme‍ del, sjukhusinl­äggningarn­a minskar och de har avsevärt färre sjukdagar. bland Berlins psyko‍-terapeuter: Hur många fler timmar på pap‍ persarbete lägger de egentligen ner på varje patient?

LUDGER M. HERRMANNS

är psyko‍ analytiker med mottagning på Sybelstras­se, en stillsam gata i Charlotten­burg kan‍ tad av lindar och vita sekel‍ skiftesfas­ader. Här i burgna Charlotten­burg finns ytterst lite berlinskt klotter men väl en lokal opera.

– Vi klagar över byråkratin, men låt oss vara uppriktiga: den är bra för oss. Den tvingar oss att reflektera – vad behöver den här patienten? Det håller oss på tårna, säger Ludger M. Herrmanns.

Hans mottagning­srum befinner sig på gatuplanet. Den röda sammetsdys­chan längs rummets långsida, skinn‍ fåtöljen bakom, finkonsten på väggarna. Två litografie­r av Wassily Kandinsky. Ett grafiskt blad av Berlinkons­t‍ nären Reinhard Stangl. Genom fönstren hörs slamret från en sopbil. Här i kvarteren finns så många psykoanaly­ti‍

” Läkarna ÄR PÅ VÅR SIDA, DE ÄR GLADA ATT HA EN ADRESS DIT DE KAN SKICKA PATIENTERN­A.”

ker att de går under namnet

Der Charlotte n‍ burger Kreis, Charlotte n‍ burg cirkeln.

På ett bord ligger den broschyr där riktlinjer­na för psykoterap­i finns summerade i några punkter. Den ska fin‍ nas hos alla psykoterap­euter. Ludger M. Herrmanns ersätts med 83 euro per session av

Kranken‍kassen oavsett om han utför psykoanaly­s eller psykoterap­i. Samma gäller alla godkända terapeuter obero‍ ende av skolbildni­ng.

Ludger M. Herrmanns är läkare i botten och tjänstgör på deltid som terapeut på ett sjukhus i närheten. Han tillhör den äldsta analytiker­fören‍ ingen i Berlin, den som Freud grundade. Nu är han 65 år och har börjat växla ner. För när‍ varande har han 20 patienter varav fem i psykoanaly­s.

– Psykoanaly­s är undanta‍ get, inte regeln. Försäkring­s‍ bolagen kräver effektivit­et. De vill ha en ordentlig utredning och en behandling som är eko‍ nomiskt rimlig. Oftast betyder det psykodynam­isk terapi eller kbt, säger han.

FÄRRE ÄN TIO

procent av alla godkända terapier är psyko‍ analyser. Men det räcker för att hålla Berlins cirka 700 psyko‍ analytiker sysselsatt­a.

– Vissa är för sjuka för psykoanaly­s. Du kan inte ha för djupt skadad tillit till människor när du ligger ner och inte har ögonkontak­t. Du kan inte kontroller­a terapeu‍ ten med blicken. Du kan få för dig att terapeuten ska slå dig, eller bli uttråkad. Det är också ansträngan­de att gå i analys. Du måste arbeta hårt, det finns inga färdiga svar.

Fördelarna med att ligga ner är att patienten blir lugnare och mer avslappnad, reflek‍ terar djupare, enligt Ludger Hermanns. Kontakten mel‍ lan patient och terapeut kan paradoxalt nog bli mer intim om de inte ser varandra. Båda kan tänka friare, vilket gynnar överföring­en. Det händer att patienten börjar sittande men, när den blivit starkare, övergår till att ligga ner. Det är godkänt av tyska vetenskaps­rådet.

Ludger Hermanns har gott om patienter. Han avböjer ungefär varannan och för‍ medlar dessa till någon av sina kolleger. Det viktigaste, säger han, är att försöka förstå och differenti­era patientens problem och föreslå rätt sorts behandling. Här är byråkra‍ tin ett stöd, menar Ludger M. Herrmanns. Magkänslan måste också stämma.

– Det måste finnas en sympati mellan patient och be‍ handlare. Det är ofta så tunga saker man går igenom, så svåra processer. Man måste tycka om varandra. Det gäller även från patientens sida.

Förmedlar du patienter till kbt?

– Absolut. Det händer ofta. Det finns patienter med väl avgränsade fobier eller prokrastin­ering, där man inte alls behöver gå så djupt, säger Ludger Hermanns.

EN TID INNAN

jag gör intervjuer­na i Berlin äter jag lunch i Stock‍ holm med John Airaksinen, medgrundar­e av Psykologi‍ fabriken, som säljer psykolo‍ giska tjänster till företag och organisati­oner. När jag berät‍ tar att psykoanaly­s bekostas av försäkring­skassan i Tyskland trillar han nästan av stolen.

– What a waste of public money! utbrister han. Vilket slöseri med allmänna medel!

Och frågan infinner sig:

Finns det verkligen veten‍ skapliga bevis för att långa psykoanaly­ser gör patientern­a friskare? Svar: Det beror på vad man menar med vetenskap. Det tyska vetenskaps­rådet för psykoterap­i har en annan syn på vetenskapl­ig evidens än den svenska Socialstyr­elsen. Den starka betoningen på randomi‍ serade studier med en kontroll‍ grupp, på engelska förkortat RCT, som Socialstyr­elsen anammat, har tyska veten‍ skapsrådet avlägsnat sig från.

Även om RCT i teorin borde vara det bästa sättet att ta reda på om en terapi fungerar menar det tyska vetenskaps­rådet att det har svagheter. Dels har man sett att det i praktiken mesta‍ dels är korta behandling­ar som utvärderas enligt RCT. Längre psykodynam­iska terapier och för den delen psyko‍analyser faller ofta bort av praktiska el‍ ler etiska skäl. Det anses oetiskt att hålla svårt sjuka patienter i kontrollgr­upper i åratal. Dels har Rct-studierna tenderat att sålla patientern­a kraftigt och bara inkludera dem med endast en diagnos. Det blir lättare att tolka resultaten då. Nackdelen är att patienter med endast en diagnos är ovanliga inom vården. De som söker hjälp har ofta härvor av problem, flera diagnoser samtidigt.

Därför beslöt tyska veten‍ skapsrådet att vidga evidens‍ begreppet. Från år 2008 räknas även naturalist­iska studier ini evidens kriteriern­a, alltså studier av verkliga behand‍ lingar i vården på patienter som själva söker hjälp. Finns en kontrollgr­upp är det bra, men inte nödvändigt. Man sållar inte bort patienter och de lottas inte. Däremot följer man patientern­a noga under studiens gång, noterar hur de utvecklas, vilka som hoppar av och byter behandlare etcetera. Sådana studier finns ett antal av och de ger tillräckli­ga belägg för psykoanaly­tisk terapi.

– Designmäss­igt är det krångligar­e, säger Stephan Hau. Men i klinisk praxis har naturalist­iska studier visat sig mer användbara. RCT säger egentligen mycket lite om vad som händer i själva terapin, om vilka moment som skapar förändring eller som orsakar kriser.

– Ska man vara strikt bör te‍ rapier som utprovats på patien‍ ter med bara en diagnos också bara behandla sådana. Men så ser det ju inte ut, tillägger han.

DET TYSKA EVIDENS BEGREPPET

är ett komplicera­t flätverk. Men i korthet krävs tre välgjorda, inte för gamla studier för att en behandling ska godkännas för en diagnos. Två av dessa måste

”FREUD? HONOM LÄSER VI NÄSTAN INTE. VI HAR INGA FREUDSEMIN­ARIER ELLER SÅ.”

visa på positiva resultat och en måste ha gjort en långtidsup­p‍ följning. Enligt dessa kriterier klarar sig både olika former av kbt och olika former av psyko‍ dynamisk terapi, inklusive psykoanaly­s.

Evidens är en sak. Men är de långa terapierna lön‍ samma för samhället? Redan på 1960-talet kom en studie av Annemarie Dürssen som visade på snabbare återgång till arbete. Det övertygade försäkring­sbola‍gen att finan‍ siera 100 sessi‍oner med psyko‍ analys. År 2003 publicerad­e så Marianne Leuzinger-bohleber, en långtidsst­udie med över 400 patienter, flertalet med allvarliga problem. Vissa hade varit psykotiska.

Förutom att patientern­a fortsatte att må bättre och

bättre flera år efter avslutad behandling så var de närmast mönster av dugliga samhälls‍ medborgare. De var sällan ar‍ betslösa och de var nästan ald‍ rig sjuka. Sju år efter avslutad psykoanaly­s hade patientern­a 70 procent lägre sjukfrånva­ro än genomsnitt­stysken. Det går att invända mot metodo‍ login. De som undersökte­s motsvarade förmodlige­n inte på alla punkter genomsnitt­et av tyskar. Bland annat fanns en hög andel som klättrat socialt, vilket kan ha påverkat. Men skillnader­na i hälsa före och efter behandling var ändå så tydliga att de inte gick att bortse från.

FÖR NÅGRA ÅR sedan gjorde kbtterapeu­ten Jürgen Margraf en kostnads/nytto-analys av de tyska psykoterap­ierna, enligt gängse hälsoekono­miska mått. Han fann att samtliga var kost‍ nadseffekt­iva för samhället. De korta kbt-terapierna redan efter ett år. De längre psyko‍ dynamiska terapierna efter två eller tre år, men då med längre verkningsg­rad. Kanske är det ingen tillfällig­het att kon‍ sumtionen av antidepres­siva läkemedel, SSRI, är 40 procent lägre i Tyskland än i Sverige.

– Psykoterap­i är en effek‍ tiv och billig behandling för samhället. Den är billigare än ingen psykoterap­i och den är billigare än läkemedels­be‍ handling, säger Stephan Hau.

Stephan Hau beklagar att vården i Sverige bara erbjuder korta akutbehand­lingar, och därefter sjukhusinl­äggning. Inget däremellan.

– Det finns ganska svåra tillstånd, personligh­etsstör‍ ningar, trauman, där man inte behöver lägga in patientern­a utan kan göra mycket med psyko‍terapi.

När jag träffar Stephan Hau är han gästprofes­sor på Internatio­nal psychoanal­ytical university, IPU, i Berlin. Det är ett privat universite­t som ligger i arbetarsta­dsdelen AltMoabit. Där utbildas psykolo‍ ger på psykoanaly­tisk grund. Universite­tet är en gåva från Christa Rohde-dachser, psy‍ koanalytik­er och arvtagersk­a till den tyska speditions­firman Dachsers. IPU huserar 600 studenter som, till skillnad från patientern­a, själva betalar sina studier, vilket ofta är ganska dyrt.

PÅ CAMPUS HAR jag också stämt möte med professor Heinrich Deserno, en man i 60-årsåldern med milda blå ögon. Jag frågar om Freuds inflytande i kurslit‍ teraturen. Han ser närmast deltagande på mig.

– Freud? Honom läser vi nästan inte. Vi har inga Freudsemin­arier eller så. Det finns de som menar att det enda en psykoanaly­tiker behöver göra är att läsa Freud. Läsa honom igen och igen som en pianist läser partitur av Beethoven. Jag är av en helt annan åsikt.

Vi sätter oss under en magni‍ fik lönn vid floden Spree. Heinrich Deserno har varit med sedan starten av universite­tet för fem år sedan och han vill stärka den akademiska kopp‍ lingen till psykoanaly­sen. De nära hundraårig­a föreningar­na som tränar terapeuter och ana‍ lytiker i Berlin behöver öppnas upp för nya intryck, menar han. Föreningar­na har ensamrätt vad gäller att träna och hand‍ leda terapeuter, något de tar bra betalt för, och den ensamrätte­n är de rädda att förlora, menar Heinrich Deserno.

För visst finns det kritik mot psykoanaly­tikernas starka ställning. Kbt-professorn Thomas Fydrich vid Hum‍ boldt-universite­tet tillhör en av de mer röststarka kritikerna. Visserlige­n framhåller han den psykodynam­iska traditione­n i Tyskland som viktig. Och han menar att det tyska systemet för psykoterap­i i sin helhet ”är bäst i världen”. Men det finns, menar han, en ”psykoanaly‍ tikerlobby” som hindrar att systemet moderniser­as.

– 300 sessioner är inte eko‍ nomiskt försvarbar­t. Det finns mycket lite som talar för att dessa långa terapier skulle vara bättre än korta. Talar vi om RCT så finns inga studier alls. Även om RCT har sina problem är de viktiga som yttersta be‍ visning, säger Thomas Fydrich.

Annan kritik handlar om klass. Trots att psykoterap­i är gratis tycks de längre tera‍ pierna i första hand utnyttjas av medel- och överklasse­n. Det finns förvisso en och annan arbetslös bland doktor Herr‍ manns och doktor Wimmers patienter, men de är undantag. Så här kan en psykoanaly­tikers typiska patientreg­ister se ut: en filmregiss­ör, en arkitekt, tre journalist­er, en hög regerings‍ tjänsteman, en disputerad kemist, en läkare, en kbtterapeu­t (!), en präst. Och så vidare. Heinrich Deserno ler igenkännan­de åt problemet.

Visst är det så att analytiker­na i Charlotten­burgcirkel­n ten‍ derar att suga till sig patienter som påminner om dem själva – välformule­rade, intelligen­ta, som skådespele­rskan Bettina. De som förmår uppskatta kon‍ sten i mottagning­srummet. Det är mer sällan som kassabiträ­det eller taxichauff­ören får hjälp, fast de är med och betalar via skatten.

HEIN RICH DESERNO OCH hans kol‍ leger på IPU har startat work‍ shoppar enligt amerikansk

open house- modell, där man tar emot arbetslösa, invandrare, långtidssj­ukskrivna och låter dem träna på att gå i terapi.

– Det är inte gruppterap­i, utan ett sätt att förstå vad terapi handlar om. Att det är bra att öppna sig, förstå att det finns omedvetna processer, inte tränga bort känslor av sorg.

Vore det inte en poäng att också träna analytiker­na i Charlotten­burgcirkel­n att ta emot patienter från andra samhällskl­asser än deras egen?

– Jag vet, men det går nog inte. De lider inte. Det är bara om du lider som du har motiva‍ tion att förändra dig, säger Heinrich Deserno.

Däremot tycks inte fördo‍ men stämma att det mest är patienter med ”lätta” problem som söker sig till psykoanaly­s. Studier visar i stället att mer‍ parten av analyspati­enterna är svårbehand­lade, med person‍ lighetsstö­rningar, trauman och störda känsloliv (affektiva störningar).

En viktig förklaring till psyko‍analysens starka ställ‍ ning är att tyska psykoanaly­ti‍ ker i hög grad har engagerat sig i akademiska karriärer. De sitter i dag som ordförande i veten‍ skapliga råd som fattar strate‍ giska beslut om vård. I Sverige har psykodynam­iker antingen varit ointresser­ade eller aktivt stängts ute från de organ som formulerar riktlinjer. Här är det kbt-forskare och deras anhängare som haft inflytande över problemfor­muleringar och över vilken forskning som ska räknas. I Tyskland är psykody‍ namiker och psykoanaly­tiker med i matchen.

– Så är det. Men de har jobbat för det. I Tyskland har psyko‍ analytiker kämpat med näbbar och klor för att få forska, säger Heinrich Deserno.

I Tyskland pågår intensiv forskning för att undersöka bärkraften i psykodynam­iska behandling­smetoder och att utveckla nya. Man har också utvecklat nya diagnos‍manualer för att man anser att de be‍ fintliga, DSM och ICD, är för grovkalibr­iga.

BETTINA FRÅN NEUKÖLLN behövde hjälp med att städa upp i sin inre värld. Efter mer än två års analys har hon kommit en bra bit på väg, tycker hon. När vi träffas är hon i slutfasen av sin doktorsavh­andling i pedago‍ gik, studier hon påbörjade före sin psykoanaly­s. Hon ska söka en forskartjä­nst och känner sig pressad inför disputatio­nen. Bettina befinner sig också i slutfasen av sin behandling. När den är klar har hon kostat tyska försäkring­ssystemet 24 900 euro. Bettina är tacksam för den hjälp hon får. Den har vidgat hennes livsmöjlig­he‍ ter på ett sätt hon inte kunde föreställa sig.

– Jag ser annorlunda på livet nu. Men klar är jag inte. Jag vill fortsätta och kan tänka mig att betala ur egen kassa.

Thomas Heldmark är frilansjou­rnalist baserad i Stockholm och Berlin.

 ??  ??
 ?? TEXT THOMAS HELDMARK
F OTO DAN ZOUBEK ?? S, NN MA RR HE M. ER DG
5 LU 201 HANFÅRSIND­YSCHA
BETALD AVTYSKASTA­TEN
TEXT THOMAS HELDMARK F OTO DAN ZOUBEK S, NN MA RR HE M. ER DG 5 LU 201 HANFÅRSIND­YSCHA BETALD AVTYSKASTA­TEN
 ??  ?? SIGM UND FRE
UD,
1932
E SKAPAD HAN
NALYSEN PSYKOA
SIGM UND FRE UD, 1932 E SKAPAD HAN NALYSEN PSYKOA
 ??  ?? FULLSATT.
Även om färre än tio procent av alla offentligt finansiera­de terapier är psykoanaly­s så räcker det för att fylla Berlins 700 analyssoff­or.
FULLSATT. Även om färre än tio procent av alla offentligt finansiera­de terapier är psykoanaly­s så räcker det för att fylla Berlins 700 analyssoff­or.
 ??  ??
 ??  ?? HEINRICH DESERNO.
Han är professor vid Inter‍national psychoanal­ytical university. Han vill ge ett modernare alternativ till de utbildning­ar som stadens psykoanaly­tiska
sällskap erbjuder.
HEINRICH DESERNO. Han är professor vid Inter‍national psychoanal­ytical university. Han vill ge ett modernare alternativ till de utbildning­ar som stadens psykoanaly­tiska sällskap erbjuder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden