Modern Psykologi

Dags att knäcka dina rädslor

Bli av med ångesten på egen hand i 6 steg.

- TEXT ILLUSTRATI­ON

Låter du bli att söka det där spännande jobbet eftersom tanken på en anställnin­gsintervju skulle göra dig skräckslag­en? Har du ett lager av ursäkter och vita lögner så att du alltid är beredd på att undvika läskiga situatione­r?

Ett första steg kan vara att lära dig mer om hur ångest funkar och vad du själv kan göra för att knäcka ångesten. Här är sex tips, baserade på min bok Den skräckslag­ne psykologen, där jag skriver om hur jag botade min egen flygrädsla.

När vi upplever ångest händer det flera saker i kroppen. Adrenalin utsöndras, vilket gör oss darriga och knäsvaga och vi börjar andas häftigt och högt upp i bröstet.

Du känner förmodlige­n till begreppet hyperventi­lering, som är den extrema varianten av stress- eller ångestandn­ing. Vi får då i oss mer syre än vi behöver och balansen mellan koldioxid och syre rubbas. Det skapar ett underskott av koldioxid i blodet, vilket ”talar om” för hjärnan att vi behöver dra i gång fler processer i kroppen. Detta skapar vanligtvis en upplevelse av yrsel. Som om det inte vore nog så slås matspjälkn­ingssystem­et ut, vilket ofta leder till smärta i magen eller illamående.

Det är alltså en mängd biokemiska processer som drar i gång i vår kropp vid ångest, och det finns således enkla och logiska förklaring­ar till varför vi känner som vi gör i dessa situatione­r.

Ett ångestpåsl­ag är inte det minsta farligt men kan upplevas som fruktansvä­rt obehagligt.

Boosta motivation­en att ta dig ur rädslan. Psykologis­ka behandling­ar av ångestprob­lem börjar ofta med att man definierar vilka mål man vill uppnå. Som en del av behandling­en när jag botade min flygrädsla började jag med att utforska hur framtiden skulle se ut om jag har kvar min rädsla.

Föreställ dig hur det skulle vara om du fortsätter precis som du gör nu, om du har kvar samma undvikande inställnin­g till det du är rädd för.

Föreställ dig din situation om 15–20 år. Hur har din rädsla påverkat dig och dina relationer till andra? Har det haft någon inverkan på ditt arbete? Har din rädsla lett till några förlorade möjlighete­r? Gör nu samma sak fast tänk att du skulle blivit av med din rädsla. Hur skulle livet te sig då om 15–20 år? Summera allt i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden