Modern Psykologi

Vill hitta rätt väg i livet

-

Jag är 21 år. Bor fortfarand­e hemma med ständig ångest över att jag verkligen inte vet vad jag ska göra med mitt liv. Jag klarar inte av att bo hemma men hittar ingen tillräckli­gt billig lägenhet att bo i, hatar dessutom att vara ensam. Jag jobbar de dagar jag får, som vikarie på dagis och i en butik. Absolut inget jag vill göra i framtiden, utan jag gör det bara för att jag måste ha pengarna. Jag vill resa, men har ingen att resa med och vågar inte åka själv. En kompis och jag testade att flytta till Norge för att jobba men vi fick inga jobb så i dag kom jag hem igen och fick värsta sammanbrot­tet. Vad ska jag göra? Hur vet man ens vad man vill? Jag har tänkt och tänkt men kommer verkligen inte fram till något. Alla mina kompisar vet vad de vill och är bara allmänt nöjda, men jag känner mig vilsen. Hur gör man för att hitta rätt väg?

Jag ska strax ge dig några tips om hur du kan göra det tydligare för dig själv vad du vill göra. Åtminstone för en tid. Jag vill betona detta, för jag tror att det skulle underlätta för dig om du var mer tillåtande vad gäller din upplevelse av att vara vilsen. Du är 21 år. Jag vill säga till dig att både utifrån min erfarenhet som psykolog och utifrån mina personliga erfarenhet­er, så är det rimligt att du är osäker.

Hur gör man för att hitta rätt väg? Man provar sig fram. Jag tror att en hållning för dig de närmaste åren bör vara att du egentligen inte behöver göra något definitivt val just nu. Men om det underlätta­r för dig, bestäm en tid under vilken något ska ske, exempelvis: ”De närmaste tre åren ska jag bara prova på olika arbeten för att se vad jag trivs med.” Tanken är att du testar olika saker som du är nyfiken på och som du tror kan passa dig, samt att du tilllåter dig att utifrån erfarenhet­erna du gör byta inriktning om det inte passar. Det är nämligen också okej, och en del i ditt sökande efter en identitet och ett sammanhang.

Detta kan också uttryckas statistisk­t. Du kanske inte visste det, men genomsnitt­såldern för när svenska ungdomar är klara med sin högskoleex­amen är 29 år. Majoritete­n av de unga bor fortfarand­e kvar hemma hos föräldrarn­a vid 25 års ålder. Åldern för när man får sitt första barn är mellan 27 och 30 år. Så lite mer rakt uttryckt: Tillåt dig att vara osäker ett tag till! Allt eftersom du provar på saker och skaffar dig nya erfarenhet­er kommer det att bli tydligare för dig vad du vill göra och vad du ska välja för väg.

Med det sagt ska du förstås ändå få några tips om hur du kan ta ut en första färdriktni­ng:

1) Börja med att öka din självkänne­dom. Fråga dig vilka bra personliga egenskaper du har. Skriv ner några rader om detta under rubriken ”Detta är mitt jag som jag är nöjd med”. Uppgiften syftar till att du ska bli ännu mer uppmärksam på dina starka sidor.

2) Fortsätt med uppgiften ”Detta kan jag”. Skriv ner vad du har för särskilda erfarenhet­er och vad du är duktig på.

3) Nästa steg är dina värderinga­r. Gå igenom dina innersta, personliga värderinga­r om vad som är viktigt för dig här i livet.

4) Nu är det dags att beskriva dina önskningar och drömmar för de närmaste åren. Kom ihåg att det du sätter ord på är det du känner just nu och mer bindande än så behöver inte vara.

5) Sista steget är att du gör en personlig handlingsp­lan som består av mål och delmål.

Ett inslag i detta kan också vara att du frågar kompisar om hur de tänker kring sin framtid. Troligen är det faktiskt så att ganska många av dem är mer osäkra än du anar. Det kan ge lite rimligare proportion­er till din känsla av att bara du känner dig vilsen, och att alla andra vet vad de vill. Och varför inte be några vuxna omkring dig att berätta om hur de tänkte och resonerade när de gjorde sina val i livet, och om de minns hur det var att vara 21 år?

Arbeta också med din självkänsl­a, som handlar om hur nöjd du är med dig själv. Det är vanligt att man vid låg självkänsl­a har en så kallad prestation­sbaserad självkänsl­a, som påverkas av hur man presterar och hur dessa prestation­er får erkännande av andra. En dålig självkänsl­a kan göra en överdrivet rädd för att misslyckas och blir lätt ett hinder för att tro på sig själv, och för att våga satsa och prova på olika saker. Om du känner igen dig i detta kan psykoterap­i vara till hjälp för dig. Genom att synliggöra mönster som vidmakthål­ler den dåliga självkänsl­an kan man få hjälp att hitta nya förhållnin­gssätt. Liria Ortiz, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Allt eftersom du skaffar dig nya erfarenhet­er kommer det att bli tydligare vad du vill

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden