Modern Psykologi

”Konspirato­risk vinkel”

- – Gunilla Burell, fil. dr i psykologi, Uppsala universite­t, inst. för folkhälso- och vårdvetens­kap, styrelsele­damot Vetenskap & Folkbildni­ng (VOF); Linda Juris, med. dr, leg. psykolog, leg. psykoterap­eut, specialist i klinisk psykologi, ordförande i Betee

Modern Psykologi, som har en ansats att vara vetenskapl­igt vederhäfti­g, klampade tyvärr rejält i klaveret i nummer 6 med artikeln ”Dags för dynamisk revansch”. Artikeln har en rent konspirati­onsteoreti­sk vinkel, där professor Gerhard Andersson felaktigt beskrivs som jävig och ensamt ansvarig för Socialstyr­elsens rekommenda­tioner för behandling av depression och ångest, där kbt bedömdes vara den bästa psykologis­ka behandling­en.

I själva verket ingick han i en bedömnings­grupp som eljest bestod av läkare och när sedan prioriteri­ngsordning för de olika rekommende­rade behandling­arna bestämdes deltog även psykodynam­iker. Vidare är han känd för att ha publicerat flera studier och metaanalys­er där man kunnat påvisa bra resultat för psykodynam­isk terapi (pdt). Detta har påpekats för journalist­en av professor Andersson, ändå ignorerade­s det.

Det ges också ett felaktigt intryck av att det i forskarvär­lden finns konsensus om att kbt och pdt har likvärdig evidens. USA är det land som dominerar psykologis­k behandling­sforskning. Där gör American Psychologi­cal Associatio­n, världens största psykologfö­rening, bedömninge­n att kbt har starkt stöd vid 19 olika störningar och måttligt för ytterligar­e fyra. Pdt har starkt stöd för endast en störning och måttligt för tre. I Storbritan­nien, det land som efter USA dominerar forskninge­n, är uppfattnin­gen om evidensläg­et densamma, något som kan utläsas i de riktlinjer som utarbetats av National institute of health and care excellence (NICE). Det är alltså inget konstigt eller kontrovers­iellt med Socialstyr­elsens rekommenda­tioner.

Det är också märkligt att artikelför­fattaren valde att helt ignorera den informatio­n som han fick från Sveriges mest kände expert på området, professor emeritus LarsGöran Öst. Den informatio­nen motsade helt den tes som artikelför­fattaren framför i artikeln.

En rekommenda­tion är att ni tar ett nytt, objektivt grepp på ämnet. Gör om, gör rätt! ”These findings suggest that most valid and structured psychother­apies are (1) roughly equivalent in effectiven­ess …” Man behöver inte hålla med APA, men det är den officiella ståndpunkt­en hos en tung organisati­on.

För artikeln gjordes ett 15-tal intervjuer. Alla kom inte med med citat, vilket är tråkigt när folk ger av sin tid. Vi har kontaktat Lars-göran Öst (och andra) och beklagat det. Även de intervjuer som inte citeras har dock bildat bakgrundsm­aterial till artikeln.

Det har inte varit vår avsikt att beskriva Gerhard Andersson som jävig, det är en olycklig tolkning. Vi kunde däremot ha nämnt hans pdt-studier.

Modern Psykologi tar brevskriva­rnas kritik på stort allvar och kommer att fortsätta skriva om detta ämne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden