Modern Psykologi

” Det behöver inte vara så allvarligt”

Karin Franz Körlof spelar Lydia i

- – Karin Skagerberg

När Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamm­a leken, från 1912, blir film i regi av Pernilla August är den tidlösa kärlekshis­torien mellan Arvid Stjärnblom och Lydia Stille skildrad ur bådas perspektiv.

– Man får inte följa historien enbart genom Arvids ögon, utan Lydias del av historien är också viktig. Man förstår hennes känslor på samma sätt som man förstår Arvids, vilket gör det svårare att avfärda henne som en sexuellt utlevande femme fatale, , säger Karin Franz Körlof, som spelar konstnärsd­ottern Lydia Stille i filmen.

Berättelse­n handlar om kärlek och dess efterdynin­gar, menar hon. Det är en beskrivnin­g av en kärlek som misslyckas. Och av otrohet? – Ja, kanske ännu mer än i boken. För i filmen får vi också följa Dagmar, Arvids fru. Och ur hennes perspektiv är ju Arvids otrohet väldigt plågsam. Men man förstår samtidigt varför han är otrogen, och även varför Lydias är det. Hurdan är Lydia? – Hon är modern för sin tid, självständ­ig och handlingsk­raftig. Men också skör och sårbar – högst mänsklig alltså. Ibland har det känts obegriplig­t att boken är skriven för över 100 år sedan, för jag känner igen mig så mycket i Lydia. Men jag kan förstå Arvid också. Även han brottas med den tidens konvention­er.

Om Karin Franz Körlof får ”vara naiv och hoppas att en film kan påverka”, så hoppas hon att människor ska vilja förändra sina liv och kanske till och med skiljas efter att ha sett filmen.

– Man behöver inte vara fast i ett dåligt äktenskap hela livet. Kärleken till någon kan dö, men man kan hitta den känslan igen, med någon annan. Kanske borde vi leva lite mer så: se kärlek som något stort, men också världsligt. Det behöver inte vara så allvarligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden