Modern Psykologi

” Vissa kapitel kan öppna en dörr”

Programled­aren Farzad Farzaneh har skrivit en handbok för livet.

- – Jonas Mattsson

Farzad Farzaneh är känd bland barn och deras föräldrar från SVT:S Bolibompa, Skavlan jr och Barnens pod. Nu har han skrivit Livet: En handbok (Bonnier Carlsen). Det är en bok för barn mellan 6 och 10 år där han tar upp frågor om skola, vänskap, vuxna, sorg, kärlek, pengar och humor. De handfasta råden förmedlas med hjälp av lika delar humor, allvar och egna erfarenhet­er.

Idén till boken växte fram ur den återkoppli­ng som Farzad Farzaneh fått som programled­are för barn-tv och sin podd.

– Pratar jag utifrån mig själv, mina minnen och min barndom, så märker jag att jag får mycket respons. Barn uppskattar att någon vuxen pratar om de här grejerna.

– När jag var i den åldern var det bästa jag visste när någon vuxen som var föräldrarn­as kompis, men kanske lite yngre än dem, var genuint intressera­d av ens egna ämnen och lyssnade, delade med sig och kanske berättade något pinsamt.

Farzad Farzaneh hoppas att boken kan hjälpa barn och föräldrar att tala om tunga ämnen.

– Jag vet att om mina egna barn oroar sig för något eller är ledsna så är det en tjock dörr att öppna för att de ska vilja prata om det. Men när man väl öppnar den finns ett intresse och ett starkt behov. Om jag upplever att min son har haft en tråkig dag och jag frågar om det så får jag till en början inte ett så uttömmande svar. Då är det lätt att tänka att man inte ska fråga för mycket. Men om barnen hamnar i en situation där de känner sig trygga att prata så finns det hur mycket som helst, säger Farzad Farzaneh.

– I alla fall vissa kapitel i boken kan kanske vara en hjälp att öppna den där

dörren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden