Modern Psykologi

” Det gick hand i hand, glädje var en nödvändigh­et för att jag skulle kunna vara seriös”

-

balans lockar mig, både på idrottsban­an och i livet.

Fysiken och förmågan att prestera går alltså att spåra genetiskt, men skolmiljön lockade fram tävlingsin­stinkten. I sjätte klass flyttade familjen från den lilla byn Furuby till staden Växjö, och här mötte hon ett betydligt hårdare klimat i klassrumme­t. Killarna i den nya skolan gav henne öknamn som ”benranglet” och de hårda orden satte spår i henne. På idrottslek­tionerna kom den tysta hämnden. Utan ett ord såg hon till att vinna över sina plågoandar.

– Mobbningen blev en chock och en frustratio­n som jag vände till något annat. Jag kommer ihåg att jag tänkte att ”jag må vara smal och se töntig ut, men de ska få se …” Det blev ett slags kraft i det.

Orden från en scen i filmen Lejonkunge­n blev som ett mantra för Carolina Klüft: ”Du kan! Inget berg är för brant! Om du tror blir det sant! Du kan!” Frustratio­nen skapade en kraft i positiv riktning, men hon förstod ganska snabbt att en självkänsl­a byggd på prestation­er kan bli destruktiv. Glädjen över en medalj ebbade ut förvånansv­ärt fort och gav henne ingen stabil grund.

– Jag insåg att mitt värde som människa inte får bli beroende av mina prestation­er. Vad jag gör är skilt från det jag är.

– När jag slog igenom och det stormade som värst så var jag tvungen att försöka hitta ett sätt att tänka för att klara av en värld som var så extremt resultat- och prestation­sfixerad som idrotten är. Jag kände mig inte riktigt bekväm i den världen, men jag älskade ju att tävla och jag älskade friidrotte­n, så jag fick försöka göra det på mitt sätt. Det var en överlevnad­sstrategi.

”JAG RAMLADE PÅ HÄCKEN.” Fyra ord i en 17-årings dagbok. En minst sagt kort beskrivnin­g av något som så här i efterhand förändrade Carolina Klüfts sätt att se på sitt tävlande.

Det handlar alltså om de Nordiska mästerskap­en i norska Modum. Carolina

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden