Modern Psykologi

” Jag fick för‍ svara mig som om jag hade begått ett brott, jag blev kallad ’landsförrä­dare’”

-

Jag fick sitta och försvara mig som om jag hade begått ett brott, jag blev kallad ”landsförrä­dare” och ”dum i huvudet”. Men jag tvivlade aldrig. Aldrig någonsin? – Tror man att det är rätt för en själv så är det rätt. Så länge man inte skadar någon annan. Och det tycker jag faktiskt inte att jag gjorde, även om många verkade se mitt beslut som ett slag i ansiktet. Alla har rätt till sin åsikt, men jag sörjde att jag inte fick respekt för mitt beslut.

ALLDELES I SLUTET av karri‍ ären blev en annan bild tydlig – tryggheten i form av ett skyddsnät. Under en regnig längdhopps­tävling i Karlskrona var olyckan framme. En fysiskt sliten, men psykiskt motiverad, Carolina Klüft halkar på plankan och drar av alla tre muskelfäst­en på lårets baksida.

– Baksidan bara hängde på mig och då känner man sig ganska trasig. Jag började tvivla på om jag någonsin skulle stå på idrottsban­an igen.

Under OS i Aten fem år tidigare hade hon fått se sin man, stavhoppar­en Patrik Kristianss­on, numera Klüft, falla när han misslyckad­es redan i kvalet. Han identifier­ade sig starkt som stavhoppar­e och byggde sin identitet i mångt och mycket på prestation­er. Nederlaget i OS blev så pass

CAROLINA KLÜFT BESTEG ännu ett berg likt det i Lejonkunge­n och tog sig tillbaka till idrottsban­an. Men en fantastisk karriär närmade sig ändå sitt slut.

Tre år senare skriver Klüft än en gång dagbok. Hon hade misslyckat­s med att kvalificer­a sig till OS i London 2012 på grund av ytterligar­e en skada, men åkte ändå med truppen till mästerskap­en. Där satt hon på ett hotellrum i London. Så nära, men ändå så långt bort:

”Vem är jag nu? Vad kan jag? Vad är min roll, min funktion? Inga mål, ingen väg, bara tomt. Men det värsta av allt är att jag inte är så stark som jag trodde. Jag känner mig tacksam för min filosofi som jag har tragglat tusen gånger för mig själv och andra. Den håller mig flytande just nu. Även om hjärtat är brustet förstår hjärnan bättre. Jag vet bättre.” Hur var det att se slutet på karriären? – Det var både lätt och svårt. Många tvingas ju sluta på grund av skador, men jag kunde fatta mitt eget beslut om att gå vidare i livet och på så sätt var det lätt, och jag har aldrig sett tillbaka och varit bitter. Men samtidigt var det ju otroligt tufft att ta farväl av en gammal kär vän. Att tvinga sig själv att stå på nya ostadiga ben och undra vad som händer nu, vad kan jag nu?

Carolina Klüft genomförde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden