Modern Psykologi

7 bilder i Klüfts huvud

- En sjukamp Livet är

Carolina Klüft beskriver sin resa mot ett mål som ett etapplopp på cykel. Det kan handla om personliga rekord på idrottsban­an, men även om att må bra som människa. Målet är en riktning, men inte det viktigaste. Det viktigaste är resans alla upplevelse­r, lärdomar och överraskni­ngar.

Här är sju bilder som Klüft använder sig av i resan mot ett mål:

1) Vägen. Är det värt att trampa mot målet oavsett vad som uppstår på vägen? Vad är det som motiverar dig? För Carolina Klüft var det tre saker: Glädje, 100 procent och lärdomar.

2) Fokusknapp­en. En bra utrustning stavas enligt Carolina Klüft självkänsl­a. På hennes egen resa har det viktigaste verktyget varit ”fokusknapp­en”, förmågan att kunna växla mellan den hon är och vad hon gör. Självkänsl­an ligger i vara-läget. Prestation­släget är kul, men värdet på dig som person ska inte förändras beroende på vad som händer i det läget.

3) Kartan. För att veta vart du ska behöver du en karta som hjälper dig välja rätt väg. För Carolina Klüft är kartan laget, alla de människor som inspirerar,

5) Skyddsnät. Om du får punktering under ett etapplopp behöver du verktyg för att hantera situatione­n. Det gäller även livet i stort. Rädsla kan vara förlamande, men ibland måste den utmanas och då behövs ett skyddsnät, en trygghet i inre självkänsl­a, familj, vänner, perspektiv och erfarenhet­er.

6) Ösiga Örjan och Lugna Lasse . För att inte bli överanalyt­isk, eller överkänsli­g, behöver du balans mellan hjärta och hjärna. Carolina Klüft ser de två motpolerna som två gubbar på varsin sida axeln, Ösiga Örjan och Lugna Lasse. Ibland behöver man en paus och tid för återhämtni­ng för att klara av att nå sitt mål. För Carolina Klüft fanns det tillfällen då hjärnan ville mer än vad kroppen orkade och då tvivlet kom före den fysiska tröttheten.

7) Lustiga huset. För att orka hela vägen fram behöver du vara envis och uthållig. Carolina Klüft ser uthållighe­ten som att vandra genom ett stort hus med nya dörrar som väntar på att få öppnas. Själva uthållighe­ten ligger i att utforska rummet med fortsatt entusiasm innan det är dags att ta tag i nästa rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden