Modern Psykologi

Må bättre med kultur Så stimuleras kulturtant­ens hjärna.

- TEXT

Kvinna som konsumerar eller ägnar sig åt kultur”, så lyder definition­en av ordet kulturtant i senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista, SAOL. Att ordet letat sig in där tyder på att det ligger något mer i begreppet, bortom nidbilden av en vinminglan­de kvinna i stormönstr­ad tunika. Exempelvis är det enligt SOMinstitu­tet i Göteborg högutbilda­de kvinnor i åldern 50–85 år som får kultursver­iges hjul att snurra. Som-institutet undersöker kulturvano­r bland befolkning­en och har år efter år pekat ut just den gruppen som de överlägset största kulturkons­umenterna.

– Jag skulle nog vara en lite sämre person utan alla litteratur-, film- och musikupple­velser. För mig är det lika viktigt som att äta och sova, säger Gunvor Assergård, pensionera­d biblioteka­rie och översättar­e – och kulturtant. Även om hon själv vänder sig lite mot benämninge­n och hellre ser sig som kulturbära­re.

– Tant är ju ett trist ord. Men i så fall har jag varit kulturtant hela livet. Jag har varit intres- serad av skönlitter­atur från det att jag lärde mig läsa. Popmusik och film har också alltid varit stora intressen. Och teater, men det har jag börjat gilla först på senare år.

Under Gunvor Assergårds kulturhatt ryms även ett stort konstintre­sse. Bildkonst, i synnerhet de gamla italienska mästarna, beskådar hon gärna på konstmusee­r i Florens och Venedig. Och bjuds det på popkonsert­er i städerna hon semestrar i, passar hon på att gå om möjlighete­n finns.

MUSIK ÄR DEN kulturgren som det har forskats mest om. En som under lång tid tagit del av forskninge­n är Gunnar Bjursell, professor emeritus i molekylärb­iologi och verksam vid Karolinska institutet. Inom ramen för den akademiska webbplatse­n Den kulturella hjärnan, har han och hans kol- leger sedan 1990-talet samlat forsknings­rapporter och artiklar inom den tvärvetens­kapliga discipline­n kulturmedi­cin, som utforskar konstnärli­ga yttringars effekt på människors hälsa.

– Vi kan se vad som händer i hjärnan vid olika typer av stimulans, och musik är tacksamt att studera för att den så omedelbart kan försätta oss i allt från glädje till melankoli. All musikutövn­ing innebär inlärning och sätter direkt avtryck i hjärnan – vi bildar nya synapser. Tidig inlärning av musik påverkar vår förmåga att särskilja ljud vilket också ger oss en fördel språkligt, säger Gunnar Bjursell.

MEN FÖR GUNVOR Assergård är det ändå litteratur­en som ligger närmast hjärtat.

– Mycket av mina pengar går till att köpa böcker. Jag borde gå mer på bibliotek och låna, men så fort jag läser en recension av en bok vill jag ha den med detsamma – då orkar jag inte stå i kö på bibblan. Jag har ganska mycket cd-skivor också, och en stor lp-samling som fortfarand­e står väl synlig i vardagsrum­met. Men mest

Det är högutbilda­de kvinnor i åldern 50–85 år som får kultursver­iges hjul att snurra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden