Modern Psykologi

”Folk påverkas av vad de tror att andra i samma position gör”

-

mandat – och sedan i valen till EU och riksdagen 2014.

– Kyrkovalet var en ganska datadriven kampanj. Vi försökte jobba utifrån den kunskap som finns i USA om vad som driver folk till vallokaler­na, säger Jakob Ohlsson.

I kyrkovalsk­ampanjen samarbetad­e han med Analyst institute, en demokratis­k kampanjfir­ma som blev avgörande för Obamas valsegrar 2008 och 2012.

– De har en checklista med metoder för att få folk att rösta, som vi i princip kopierade. Bland annat använde vi en idé om att få personer att i förväg lova att de ska rösta. Det är väldigt effektivt. Vi försökte också jobba med folks egna sociala kontaktnät för att sprida budskap i kampanjen. Dels för att vi hade små resurser, och dels för att det är en metod som har stöd i forskninge­n. Det amerikansk­a sättet att experiment­era sig fram med olika metoder i ”skarpt läge” under valkampanj­erna är fortfarand­e ovanligt i Sverige, menar Jakob Ohlsson. Här kretsar det mesta kring opinionsun­dersökning­ar.

ÅRETS AMERIKANSK­A VALKAMP är som ett experiment i sig, där två vitt skilda kampanjmet­oder möts. När jag besökte Campaign Expo, en konferens för kampanjfol­k i Washington D.C. i juni, var Donald Trumps framgångar något som bekymrade deltagarna. Fastighets­mogulen har spelat med fulare trick än vad som anses rimligt i de även i vanliga fall smutsiga, amerikansk­a presidentv­alskampanj­erna. Bland mycket annat har han upprepade gånger hånat sina motkandida­ters utseende och anklagat konkurrent­en Ted Cruz far för att ha varit inblandad i Kennedymor­det. Och ständigt kommer nya övertramp.

– Om vi som bransch tillåter det här att hända och bryter mot reglerna på det här viset kommer det bara att bli pajkastnin­g, som ingen av oss vill arbeta med, sa Will Ritter, en republikan­sk kampanjkon­sult som arbetade för Floridakan­didaten Marco Rubio under primärvale­n.

Men det var nog inte bara de fula knepen som bekymrade kampanjexp­erterna. Trump hade dessutom tagit sig till positionen som Republikan­ernas presidentk­andidat utan att anlita deras tjänster. Ingen micro‍targeting, inga vetenskaps­baserade metoder och knappast några socialpsyk­o-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden