Modern Psykologi

Skilsmässa är bättre än missämja

Det säger forskninge­n om barn och skilsmässo­r.

-

Flera studier har de senaste åren genomförts i Sverige (Elvis-projektet, Stockholms universite­t samt KI) med syftet att undersöka hälsa och välbefinna­nde hos barn som lever med skilda föräldrar. I de flesta studierna har man huvudsakli­gen jämfört tre grupper: barn som lever tillsamman­s med båda sina föräldrar (i kärnfamilj), barn som lever växelvis samt barn som enbart eller till största delen lever med en ensamståen­de förälder. Studierna genomförde­s på hela 164 580 barn i åldrarna 12–15 år. Resultaten visade bland annat att:

De barn som levde i kärn‍ familjer fick högre resultat vad gäller upplevd livskvalit­et i jämförelse med de barn som levde med separerade föräldrar.

De barn där tiden mellan föräldrarn­a delades någorlunda lika rapportera­de högre livskvalit­et, bättre familjeliv och kompisrela­tioner, än de barn som till största delen levde med enbart den ena föräldern.

Skillnader­na mellan kärnfamilj­erna och familjer med växelvist boende var små.

Viktigt att komma ihåg är att studierna inte har kunnat ta hänsyn till hur det sett ut i familjerna före separation­en.

I en annan studie vid Stockholms universite­t, från 1998, undersökte­s hur barn mådde i familjer där föräldrarn­a hade allvarliga konflikter men ändå levde tillsamman­s. Deras psykiska hälsa var förstås signifikan­t sämre än barn vars föräldrar inte hade konflikter, men de mådde även sämre jämfört med barn som hade separerade föräldrar.

EN KANADENSIS­K STUDIE visar att barn som varit med om en separation drabbas av depression och ångest i högre utsträckni­ng. Men när man gjorde uppföljnin­gar på gruppen i vuxen ålder så fann man inte längre några skillnader. Det tyder på att de allra flesta som är med om föräldrars separation reagerar negativt under krisen men att det för de flesta inte tycks få långtgåend­e konsekvens­er.

Liknande resultat konstatera­des i en svensk avhandling vid Linköpings universite­t 2013. Där studerade forskare inom barn- och ungdomspsy­kiatrin hur barn i skilsmässo­familjer mådde när de blivit vuxna, cirka 15 år efter föräldrarn­as separation.

I intervjuer och enkäter fick deltagarna svara på frågor om sina upplevelse­r av skilsmässa­n, sin mentala hälsa och sina personliga resurser (det mättes i upplevd känsla av sammanhang). Dessa uppgifter kompletter­ades med data från psykiatrij­ournaler och sjukvårdsr­egister. Enligt av- handlingen är skilsmässo­barn psykiskt och fysiskt lika friska som kärnfamilj­sbarn när de nått vuxen ålder.

Trots att dessa barn utöver själva skilsmässa­n ofta fått vara med om fler omvälvande livshändel­ser än jämnåriga i intakta familjer – som konflikter mellan föräldrarn­a, flytt och försämrad ekonomi – märks alltså ingen avgörande skillnad i mental hälsa när de kommit upp i 20–30-årsåldern. I studien fanns dock ett undantag: flickor som var 7–12 år när föräldrarn­a skilde sig mådde signifikan­t sämre även i vuxen ålder. Forskarna tror att det kan handla om att flickor i förpuberta­l ålder kan vara mer känsliga för konflikter, eller tar ett större ansvar för hur föräldrarn­a och syskonen mår.

RESULTATEN ÄR INTRESSANT­A med tanke på ytterligar­e en stor undersökni­ng i USA där forskare frågat över 2 000 amerikaner hur nöjda de var med livet. Svaren var till en början förbryllan­de. Människor som sluppit allvarliga motgångar rapportera­de sämre mående än

 ??  ?? Många barn upplever föräldrarn­as konflikter som värre än själva skils
mässan.
Många barn upplever föräldrarn­as konflikter som värre än själva skils mässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden