Modern Psykologi

Våld är inte bara slag Så lär sig våldsamma män att tygla raseriet.

- TEXT

Ilskan tog över. Jag hade mord i blicken och skrek tills hon tystnade och grät. Hon blev totalt nedtrampad och kunde aldrig säga sin åsikt. Om hon tyckte annorlunda var hon en stor idiot i mina ögon, säger Niklas, 43 år. Året är 2011 och Niklas tycker att han har rätt att bli arg på sin fru Anna, deras gemensamma son och Annas dotter för minsta lilla sak. När känslor av otillräckl­ighet eller förlöjliga­nde sköljer genom kroppen kommer de kränkande orden och raseriet. Han smäller i dörrar och kan ta barnen hårt i armen. Efteråt följer ångesten och ursäkterna. Anna hotar med skilsmässa om han inte söker hjälp.

Niklas tar kontakt med olika kuratorer men förnekelse­n av att hans beteende är psykiskt våld är stark. Det är först när han kommer till en mansmottag­ning som behandlare­n där får hans empati att vakna. Niklas börjar i gruppterap­i för män som använder våld i nära relationer och inser att han är på väg att förlora sin familj.

– Jag tappade fotfästet. Det kröp i kroppen och jag kände mig ensam och misslyckad. Skämdes. Det fick mig att tappa glöden i livet.

ENLIGT BROTTSFÖRE­BYGGANDE RÅDET utsätts drygt var femte person för våld i en nära relation någon gång i livet. I sin avhandling Män, våld och moralarbet­e från 2015 har sociologen Susanne Boethius studerat män som sökt behandling för sitt beteende. Hon undersökte vilka förklaring­ar de använde för att överbrygga glappet mellan sina handlingar och hur människor förväntas bete sig. En sak hon såg var att själva definition­en av vad som är våld förhandlad­es om.

– En man hade till exempel knuffat sin partner, men menade att våld är mer än en knuff. En annan hade slagit sönder hemmet, men tyckte att du måste röra vid en annan person för att det ska räknas som våld, säger hon.

Männen förklarade sina handlingar med att de mådde dåligt, att kvinnan hade provocerat dem eller att de haft en dålig barndom. Tanken att roten till våldet kan finnas i barndomen får stöd av den norska psykologen Ingunn Rangul Askeland. Hennes avhandling från 2015, om män som sökt behandling, visade att sju av tio led av en eller flera psykiatris­ka diagnoser. Ofta var den psykiska ohälsan kopplad till att männen själva utsatts för våld under uppväxten eller bevittnat våld mellan föräldrarn­a.

Kanske finns svaret i hjärnan. Det hävdar forskare vid universite­tet i Granada, som låtit män som utövat våld i nära relationer och män som begått andra typer av brott titta på bilder av partnervål­d, allmänt våld och neutrala motiv. När de fick se bilder av partnervål­d visade männen som utövat den typen av våld större aktivitet i delar av hjärnan som är inblandade i emo-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden