Modern Psykologi

Rationalis­tisk guide till andlighet

Hjärnforsk­are om meditation och droger.

- – Jonas Mattsson

UPPLYST MEDITATION Tillsamman­s med Richard Dawkins, Christophe­r Hitchens och Daniel Dennett brukar Sam Harris räknas till den mest hårdföra ateismens ”fyra ryttare”. I många år har den nu 49-årige hjärnforsk­aren argumenter­at mot religionsu­tövning. Men, som han skriver i sin senaste bok, har han ett ”öppet sinne”. För att inte säga upplyst. Titeln Upplyst meditation (originalet från 2014 heter Waking up) är en lek med såväl det västerländ­ska upplysning­sidealet som den buddhistis­ka meditation­ens idé om inre upplysning.

I boken driver han tesen att upplevelse­n av ett själv är en illusion. Och att andlighet inte handlar om något övernaturl­igt, utan om discipline­rad introspekt­ion, där meditation­en är ett sätt att krossa illusionen om självet.

MED TANKE PÅ hur högt Sam Harris håller rationalit­etens fana så är det intressant att följa hur han navigerar mellan hjärnforsk­ning och olika meditation­sretreater med inslag av religiöst och annat hokus pokus av det slag som han säger sig ha så svårt för. Bitvis är det rena slapsticke­n, som när han beskriver hur han avslöjar sin guru med en biff i handen under en vegetarisk retreat. Mer obehaglig är skildringe­n av hur beat-författare­n Allen Ginsbergs guru, Chögyam Trungpa, totalt ballar ur och sliter av en kvinna kläderna i en meditation­ssal och beordrar andra lärjungar att sparka in dörren till ett par som flytt till sitt rum.

Vi är alla mänskliga och tro inte blint på någon meditation­slärare, tycks Sam Harris poäng vara.

Medan han har stor tilltro till de buddhistis­ka meditation­smetoderna så blickar han hellre mot hjärnforsk­ningen än till mot buddhistis­ka utsagor för teoretisk förståelse. Ett av de intressant­are kapitlen avhandlar relationen mellan hjärnan, medvetande­t och jaget. I Sam Harris argumentat­ion är studier av patienter med en bruten förbindels­e mellan hjärnhalvo­rna av särskilt intresse för idén om att självet är en illusion.

SAM HARRIS [FRI TANKE 2016]

 ??  ??
 ??  ?? MEDVETEN HJÄRNA Upplevelse­n av ett själv är en illusion, menar Sam Harris.
MEDVETEN HJÄRNA Upplevelse­n av ett själv är en illusion, menar Sam Harris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden