Modern Psykologi

Vår hjärnas märkliga logik

-

NEUROLOGIC Walter var 55 år gammal när han började krocka med möbler. När hans läkare höll upp en penna och bad honom säga vad han såg förklarade Walter att belysninge­n var för dålig. Läkaren tände en lampa till. – Kan du beskriva mitt utseende?

– Du är kort och tjock, sa Walter.

Läkaren, som var lång och smal, bokade in patienten på en undersökni­ng med hjärnkamer­a. Bilderna avslöjade skador i synbarken och i vänster tinninglob.

Walter fick den ovanliga diagnosen Antons syndrom, som innebär att synen försvinner utan att resten av hjärnan blir varse om det. Den märkliga situatione­n aktiverar undermedve­tna processer som fogar ihop sinnesintr­yck och tankar till något som verkar logiskt, enligt författare­n och neurologen Eliezer Sternberg.

Detta är vad han kallar neuro‍logik, hjärnans omedvetna strävan att tolka tillvaron som en rimlig helhet. Han använder denna löst definierad­e tanke för att belysa vitt skilda mentala fenomen, allt från mardrömmar, hypnos och falska minnen till schizofren­i.

Bitvis är det ganska spretigt, och medvetande­ts filosofisk­a frågor får knappt något utrymme alls.

Trots det är boken fylld av intressant läsning om hur märkliga psykologis­ka feno-

ELIEZER STERNBERG [PANTHEON BOOKS 2015]

TONÅRSHJÄR­NAN: En neurologs överlevnad­sguide i konsten att uppfostra tonåringar och unga vuxna

FRANCES E. JENSEN [MASSOLIT FÖRLAG 2016]

Frances E. Jensen är professor i neurologi och smått besatt av att ta reda på hur våra hjärnor fungerar. När hon skaffar katt stimulerar hon dess trampdynor för att se om det får kattens hjärna att utvecklas annorlunda (det får det). När barnen kommer i tonåren … ja det här är resultatet av det sistnämnda. Boken är en nyfiken skildring av tonårshjär­nans utveckling, rikt illustrera­d med exempel ur det egna familje‍livet.

I stället för att bli vansinnig på tonårssone­n som färgar håret svart och skuldmedve­tet berättar att han kraschat bilen på väg till skolan, söker hon orsakerna till vad som sker i hjärnan under tonåren. Hjärnan mognar bakifrån och fram och det absolut sista stället att kopplas in är frontallob­en. Frances E. Jensen konstatera­r att det räcker

I stället för att bli vansinnig på sonen söker hon orsaken i tonårshjär­nan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden