Modern Psykologi

Jag är rädd för småkryp

-

Jag är så otroligt rädd för vägglöss och rädslan blir bara värre och värre. Jag mår väldigt dåligt över en utlandsres­a för några månader sedan då jag i efterhand tänker att jag hittade ett skal från en vägglus i sängen. Jag är så rädd att jag fått något med mig hem.

Jag har jobbat på ett asylboende, men jag har slutat med det efter att det visade sig vara vägglöss hos de boende. Nu vågar jag inte ens gå dit och hälsa på och är livrädd för att löss ska ha följt med mig hem. Jag har alltså sagt upp mig från jobbet på grund av min rädsla.

Nu är jag också rädd för att det ska komma löss med mig hem när jag åker kommunalt. Jag googlar vägglöss varenda dag. Allt jag ser är att vägglöss ökar hela tiden och att det är så lätt att få med sig dem hem. Jag är rädd för att resa bort nu. Jag vill gråta varenda dag. Och jag inser att min rädsla är oproportio­nerligt stor och den begränsar mig och mitt liv.

Jag har alltid varit rädd för småkryp men inte alls på den här nivån. Ska tillägga att jag aldrig ens sett någon vägglus och har inte heller blivit biten. Rädslan och misstankar­na om vägglöss finns bara i mitt huvud men jag kan inte sluta tänka på det. Vad kan jag göra för att komma över det här?

Jag förstår verkligen att du har det jobbigt. Det är så obehagligt att känna sådan intensiv rädsla för något och inte kunna värja sig mot den. Som en tvångs- mässig upptagenhe­t finns de där små krypen ständigt närvarande i dina tankar, och hur stänger man av tankar? Det går ju inte.

Du beskriver vad som brukar kallas för en fobisk rädsla, det vill säga att den är starkt överdriven, tar oproportio­nerligt mycket tid och energi, och leder till lidande och en massa begränsnin­gar i ditt liv. Ditt sätt att hantera rädslan är att försöka ta kontroll över den. Det gör du genom att informera dig till tänderna, läsa på och se om det kommit nya rapporter om vad man bör undvika eller hur man kan veta om man fått med sig något hem etcetera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden