Modern Psykologi

Vad är normalt och vad är sjukligt?

- – Fredrika

Jag kom i kontakt med psykiatrin när jag befann mig i en situation av stor yttre påfrestnin­g. Jag mådde helt klart inte bra, försökte läka efter en misshandel och saknade tak över huvudet. ”Sociala omständigh­eter” menade man först. ”Stress” sa man sedan. Detta utvecklade sig sedermera till allvarlig psykisk ohälsa som krävde tillsyn dygnet runt enligt en läkare, medan en annan sa att man inte ska patologise­ra sorg och att min reaktion var normal. Den första läkaren tyckte att jag skulle långtidssj­ukskrivas medan den andra tyckte att arbete och normaliser­ing var vägen ut. Någon gedigen utredning gjordes aldrig och jag tog läkare nr 2 på orden och gick inte tillbaka. Min fråga är, hur kan läkares bedömninga­r skilja sig så markant åt?

Sjuklighet bedöms bäst både ur patientens och läkarens perspektiv. Patienten är expert på hur det känns och läkaren är kunnig om sjukdomar och lämpliga behandling­ar.

Att olika läkare gör olika bedömninga­r beror bland annat på vilken informatio­n de grundar sig på. En profession­ell bedömning ska innehålla informatio­n om patientens livsomstän­digheter, tidigare sjukdomar samt hur det aktuella tillstånde­t utvecklats. Därtill ingår undersökni­ng av patientens tillstånd, med kroppsunde­rsökning och beskrivnin­g av relevanta beteendefö­rändringar. För att fastställa diagnos krävs informatio­n om omfattning av lidande och påverkad funktionsf­örmåga.

Misshandel och brist på bostad innebär belastning, men det är viktigt att även se till livssituat­ionen i övrigt och historik. Förmågan att klara påfrestnin­gar och att återhämta hälsa varierar. Otillräckl­ig intervju och undersökni­ng leder till osäkrare slutsats och sämre åtgärdsför­slag. I detta fall kan man ana att återhämtni­ngen fungerat utan behandling, men det kan också vara så att den hade gått snabbare med lämplig behandling. Nils Lindefors, professor i psykiatri, Karolinska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden