Modern Psykologi

Svårt att säga vad jag tycker

-

Jag har sedan jag var liten aldrig vågat säga emot någon, aldrig säga nej eller säga vad jag tycker. Detta är något jag tycker är fruktansvä­rt jobbigt, för självklart har jag många åsikter.

Jag märker också att detta påverkar mig socialt. Jag kan bli väldigt nervös om en diskussion uppstår för jag är rädd att någon ska fråga mig vad jag tycker. Det blir svårt för mig att följa diskussion­en då jag bara sitter och tänker på vad jag borde säga eller inte säga.

Jag går även med på att ha sex med killar även om jag inte vill. Efteråt känner jag mig äcklig.

Min omgivning har nog inte en tanke på att jag mår dåligt för jag har även svårt att uttrycka känslor. I stället för att visa känslor är jag alltid glad, positiv och ler mot alla, vilket får dem att tänka att jag är den glada spralliga tjejen.

Ofta tycker jag att jag säger olämpliga saker och då brukar jag få en typ av ångestatta­ck där jag går in på toaletten och slår mig själv.

En effekt av att inte våga konfronter­a människor är att jag bär på mycket ilska, för att någon sagt något jag inte hållit med om eller något kränkande.

Tror du att mitt beteende går att ändra på genom att träffa en psykolog?

Ja, visst kan du få hjälp! Mitt råd är att du prioritera­r att hitta en tid hos en psykolog! Så besvärligt som du har det nu ska du inte fortsätta att ha det.

Första steget i mötet med en psykolog är att närmare utreda problemet man har, och få veta vilken behandling som kan vara till hjälp. Men du ska också känna efter att det sätt att arbeta som psykologen har känns rätt för dig. Jag ska återkomma lite mer till det. Men låt mig först resonera med dig om hur psykologin ser på problemet du beskriver.

Du berättar att du ”sedan du var liten aldrig vågat säga nej eller säga vad du tycker”, och hur det präglat din uppväxt, och fortfarand­e präglar ditt liv i dag. Inom psykologin betraktas sådana här stabila mönster av tankar, känslor och sätt att bete sig som en del av vår personligh­et. Den består av kombinatio­ner av olika drag, och inom ramen för vår samlade personligh­et är det normala att ha både styrkor och svagheter. Ibland har vi personligh­etsdrag som leder till svårighete­r i relationer eller som gör att vi har svårt att uppnå vad vi vill.

Dina sociala rädslor kan ha sin bakgrund i ett personligh­etsdrag som vi skulle kunna kalla för osjälvstän­dighet. Ett inslag i osjälvstän­dighet kan även vara en stark rädsla för att bli övergiven, vilket bidrar till svårighete­r att sätta gränser. Känner du igen dig även i detta?

Oavsett vilka personliga drag man vill förändra så säger behandling­sforskning­en att det är psykoterap­i som är den mest effektiva hjälpen. Som du säkert vet så finns det flera former av psykoterap­i. Vilken som är mest effektiv beror på vilket problem man har och vilken typ av person man är.

Det är också viktigt att hitta en psykolog eller psykoterap­eut som man får bra kontakt med. Ibland får man prova sig fram ett tag innan man känner att man hittat rätt. Jag föreslår att du skaffar boken Jag tror att jag måste prata med någon av psykologen Jenny Rickardsso­n. Den är till stor hjälp när man funderar på att börja i terapi. I boken får man svar på frågor som vart man vänder sig, hur mycket det kostar, och hur man vet att terapeuten är seriös.

Men det finns också en del som du kan göra på egen hand:

• Sätt upp små realistisk­a mål för att röra dig i den riktning du vill, att vara mer självhävda­nde. Skriv gärna ner vad det skulle kunna vara, som att i någon eller några situatione­r, som inte känns för svåra, säga nej till något. När du lyckas kommer det att påtagligt bättra på ditt självförtr­oende.

• Träna dig gärna i att vara uppmärksam på det som är bra, och som fungerar i din vardag. Ge inte grubblande­t för stort utrymme. Visst är det svårt för dig nu, men försök att hitta balans och ge mer plats för det som får dig att känna dig nöjd.

Och låt dig inte fortsätta att sexuellt utnyttjas som en följd av din osäkerhet. Se till att inte få fler erfarenhet­er av det slag du skriver om. Jag kanske utmanar dig nu, men möjligen blir det enklare om du tills vidare helt avstår från sex tills du hittat sätt att skilja på vad du vill, och vad andra vill med dig. Liria Ortiz, legitimera­d psykolog och psykoterap­eut/ Psykologig­uiden.se

Ett inslag i osjälvstän­dighet kan vara en stark rädsla för att bli övergiven

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden