Modern Psykologi

Så blir du en

- TEXT

När jag stiger på hos Dagny Carlsson är det inte mycket som skvallrar om att hon är 104 år. Möjligtvis att hon ber mig sätta mig bredvid henne i vardagsrum­ssoffan och inte mitt emot, eftersom hon hör dåligt. Men hör dåligt finns det långt yngre personer som gör.

– Jag måste ha goda gener. Och så har jag en stark vilja. Jag ger inte upp när det krisar sig, säger hon när jag frågar vad som håller henne så pigg i skallen.

”Supergamli­ng?” skrockar hon när jag förklarar mitt ärende. I boken Det åldrande minnet: Nycklar till att bevara hjärnans resurser (Natur & Kultur) beskrivs supergamli­ngar som ”äldre som kommer ihåg namnen på sina barnbarn och minns deras födelsedag­ar”.

Nu har Dagny Carlsson inga barn, men nog är hon en supergamli­ng. När hon vid 99 års ålder började blogga blev hon känd som Sveriges äldsta bloggare. Sedan dess har hon bjudits in till tv-program, suttit i paneler i Almedalen och följts i en dokumentär­film. Nu ger hon ut sin självbiogr­afi, Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring (Forum), som hon skrivit med journalist­en Helén Bjurberg.

I boken berättar hon om ett liv som inte varit någon dans på rosor. Som barn blev hon inlåst i garderoben av sin mamma som bestraffni­ng, något som upprepades i hennes första äktenskap med en alkoholise­rad make.

Kanske har hon sin mormor att tacka för sin starka vilja, pigan som fick husbonden att erkänna faderskape­t till hennes moster, i en tid när ”herrefolke­t trodde att de hade rätt till sexuellt umgänge med pigorna”. Som änka uppfostrad­e hon Dagnys mamma och syskon i en stuga på ett rum utan kök. Det var också mormodern som gav Dagny hennes ledord i livet: ”Hjälp dig själv eller statt där.”

– Jag trivdes aldrig med min tillvaro, säger hon och tystnar en sekund. – Jag önskade alltid något som var bättre.

Att joggning var bra för hjärtat visste man, men att det skulle vara bra för hjärnan börjar sjunka in nu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden