Modern Psykologi

” Sambandet är tydligt mellan hur bra patien‍ ten mår av litium och hur långa telomerern­a är”

-

Ett annat aktuellt spår i forskninge­n om litium är om den lilla metalljone­n har mycket bredare skyddande egenskaper än man tidigare föreställt sig.

– Litium tycks vara inflammati­onshämmand­e, och i dag pågår forskning om litium i samband med såväl alzheimer, MS och ALS som hjärtsjukd­om och cancer, säger Lena Backlund. Resultaten spretar – det finns både flera positiva och flera negativa studier vad gäller dessa sjukdomar. Men det är ett spännande område.

Annan litiumfors­kning – som också spretar – återknyter på sätt och vis till 1800-talstankar­na om kurorterna­s hälsobrunn­ar. Forskare på olika håll i världen har studerat samband mellan självmords­risk och kranvattne­ts litiumhalt, men kommit till helt olika slutsatser. I fjol försökte en grupp forskare göra en samlad bedömning i tidskrifte­n Internatio­nal clinical psychophar­macology. De kom fram till att

NU ÅTERSTÅR BARA en fråga: Ska vi fira 200-årsminnet av Arfwedsons upptäckt 2017 eller 2018? En rad uppslagsve­rk anger att upptäckten gjordes 1817, men utan att belägga uppgiften. Erik Jonsson vid Sveriges geologiska undersökni­ng, SGU, påpekar att i vetenskape­n är det ju publikatio­nsåret som gäller. Han sitter med Arfwedsons original‍ artikel framför sig och den är utan tvivel publicerad 1818.

Fast kanske publicerad­es Arfwedsons upptäckt först av någon annan. Den franske kemisten Vauquelin beskriver Arfwedsons upptäckt i Annales de chimie et de physique, och den volymen är daterad 1817.

Erik Jonsson låter sig inte övertygas. Han påpekar att det faktiskt framgår att en intillligg­ande artikel är daterad i mars 1818 – trots att den ingår i samma volym.

– Att datering avviker på det sättet är inte ovanligt, säger han. Vi har hela serier av årsböcker enligt den principen: att årsboken för 1817 är tryckt 1818. Till många referensli­steläsares förtret.

Den som vill gardera sig kan förstås fira båda åren. Anders Nilsson är vetenskaps­journalist samt Frågor & svar-redaktör på Forskning & Framsteg och Modern Psykologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden