Modern Psykologi

Kris och utveckling inom psykologin

-

Vetenskap är en omvärderin­gsprocess. Det kan inte nog påpekas. Visst finns det vissa hårda fakta som vi kan klamra oss fast vid i tillvaron, men väldigt mycket av det vi tror oss veta beter sig som en hal ål. Inte minst inom psykologi‍forskninge­n. Ett av det senaste årets mest omtalade exempel på detta gäller Amy Cuddy, socialpsyk­ologen som gjort karriär på sin tes om power posing. År 2010 publicerad­es hon en studie om hur en hormonskju­ts skulle stärka självförtr­oendet då vi ställer oss i en viss position. Sedan dess har hon blivit en av världens populärast­e Ted talk-föreläsare och en bästsäljan­de författare.

Open science collaborat­ion år 2015 publicerad­e 100 upprepade psykologis­ka studier har diskussion­en om en ”replikatio­nskris” inom psykologin varit livlig. För den som inte följt debatten kan nämnas att de flesta av experiment­en inte gick att upprepa med liknande resultat, vilket är en vetenskapl­ig hörnsten. Kan inte andra forskare upprepa ditt resultat så faller din studie.

Efter replikatio­nsprojekte­t inom psykologin har en ny, mindre omgång gjorts inom nationalek­onomin, med vissa svårighete­r att upprepa originalst­udiernas resultat. I båda dessa projekt har svenska forskare deltagit. När några av dem nyligen talade på ett seminarium om forsknings­etik, arrangerat av Sveriges unga akademi, lyfte de fram krisstämni­ngen som ett sundhetste­cken.

– Replikatio­nskrisen har lett till så mycket positivt inom psykologin, sa Anna Dreber Almenberg, professor vid Handelshög­skolan i Stockholm, och pekade på att kraven på replikatio­ner för att ett rön ska räknas har blivit högre.

Titeln på Johan Cullbergs klassiska bok från 1975 ligger nära till hands: Kris och utveckling. På sidan 22 talar svensk psykiatris nestor om hur sanningen inom psykiatrin tycks pendla ungefär vart trettionde år. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Replikatio­nskrisen har lett till så mycket positivt inom psyko‍login

 ??  ?? NÄRMARE SANNINGEN Replikatio­ns
krisen är en möjlighet till
utveckling.
NÄRMARE SANNINGEN Replikatio­ns krisen är en möjlighet till utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden