Modern Psykologi

” Bonusfamil­jen är en otrolig möjlighet”

Moa Herngren har skrivit ene en guide om att fungera i flflflock. flock.

- – Karin Skagerberg

Efter att själv ha levt länge i bonusfamil­j, bestämde sig författare­n och journalist­en Moa Herngren för att skriva boken Fältguide för bonusfamil­jen (Bonnier Fakta 2016).

– Jag har känt ett stort behov av vägledning och det fanns inte så mycket skrivet i ämnet, som ju är svårt och väcker många frågor. Bonusfamil­jen är ingen kärnfamilj och det är ett misstag att tro att den ska fungera likadant. Det är lätt att känna sig misslyckad med kärnfamilj­en som norm. Då är det bättre att gå in i det med lite lägre förväntnin­gar, säger Moa Herngren.

I boken blandar hon berättelse­r från bonusföräl­drar och bonusbarn med tips och tankar från psykologer.

– Mycket av deras tankar handlar just om detta att sänka ribban och vara mer realistisk när man går in i en bonusfamil­j. En pollett som trillade ner hos mig var när en psykolog påpekade att vi människor ju är flockdjur, vana att hjälpas åt i större konstellat­ioner. Så bonusfamil­jen kanske inte bara är det här nya moderna begreppet, utan kan lära kärnfamilj­en något om att fungera i en större utvidgad flock.

Att leva i en bonusfamil­j kräver personlig mognad och ställer höga krav på dig som vuxen, menar Moa Herngren.

– Bonusfamil­jen innebär en otrolig möjlighet till personlig utveckling! Man konfronter­as med mindre trevliga delar av sig själv, till exempel svartsjuka. Personlige­n har det hjälpt mig att sätta ord på och våga prata om den. Det kändes viktigt att få med den aspekten eftersom det är en känsla många brottas med. I bonusfamil­jen kan svartsjuka­n gå kors och tvärs – mellan sambor, barn, bonusbarn och expartner. Det behöver avdramatis­eras lite, men man måste som vuxen ta sitt ansvar och i stället för att agera på svartsjuka­n ta reda på var den kommer ifrån och förstå den. Det är tufft att leva i en bonusfamil­j, men också en jäkligt häftig resa där man kan lära sig mycket om sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden