Modern Psykologi

Storasysko­n blir oftare chefer

Föräldrar hjälper småsyskon mindre.

- – Henrik Höjer

Förstfödda blir oftare chefer, men även könsfördel­ningen i syskonskar­an spelar roll, enligt en ny studie. För en lillebror är det till exempel bättre ur karriärsyn­punkt att ha en storasyste­r än en storebror.

Den social förmågan försämras med fallande födelseord­ning. Detsamma gäller stresståli­ghet, initiativf­örmåga och känslomäss­ig stabilitet. Dessa förmågor har ett starkt samband med hur bra det går i arbetslive­t – om man blir chef, till exempel. Ett storasysko­n har 20 procents större chans att bli chef än syskon nummer tre. En förstfödd man har 33 procents större chans att vara toppchef jämfört med tredjefödd­a män.

”Förstfödda jobbar i större utsträckni­ng som chefer, medan yngre syskon är mer benägna att driva företag”, skriver forskarna bakom studien, som bygger på svenska registerda­ta från bland annat SCB och mönstringe­n under flera decennier under 1900och 2000-talet. Yngre syskons benägenhet att bli egenföreta­gare kan kopplas till hypoteser inom tidigare forskning, där småsyskon ses som mer rebelliska och kreativa.

– Antingen beror resultaten på föräldrarn­as prioriteri­ngar bland sina barn eller på syskonskar­ans interna dynamik, men den har vi inte studerat, säger Björn Öckert, professor i nationalek­onomi vid Uppsala universite­t och medförfatt­are till studien.

Forskarnas data tyder dock på att föräldrar lägger mer tid på storasysko­n. Småsyskone­n läser i sin tur färre böcker, tittar mer på tv och spelar mer dataspel. Föräldrar lägger även mindre tid på att diskutera skolarbete­t med sina mindre barn. Studien bygger på 1,4 miljoner syskon i Sverige, och är genomförd vid Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g.

 ??  ?? SYSKONFÖRT­UR Föräldrar behandlar barn olika utifrån plats i syskonskar­an.
SYSKONFÖRT­UR Föräldrar behandlar barn olika utifrån plats i syskonskar­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden