Modern Psykologi

Tänk om... Den som är oroligt lagd är alltid steget före.

- TEXT

Det var en lördag för några år sedan och Per och kompisen han bodde med hade bestämt med sina grannar att ses på söndagsmor­gonen och lyssna på Melodikrys­set. Mest som en rolig grej. Men på kvällen kunde Per inte somna, utan låg och vred sig med en stark oro i kroppen över att inte vakna av klockan.

– Det låter så banalt. Det var inte ens särskilt tidigt på morgonen och jag skulle gå till lägenheten bredvid och hänga med människor jag kände, och ändå var jag så himla orolig. Sådana grejer kan jag förstora upp så mycket, säger Per.

Numera sover han bättre, men oron finns kvar i hans liv.

– Jag har alltid varit orolig, så länge jag kan minnas. Varje dag oroar jag mig för något, men jag har accepterat att det är så här jag är och lever med det.

ANNA KÅVER, LEGITIMERA­D psykolog och psykoterap­eut samt författare till flera böcker, har många patienter som likt Per lider av återkomman­de oro.

– Oro är den tankemässi­ga komponente­n av det vi kallar ångest. Vi fokuserar på framtiden och kommande problem i termer av ”tänk om”-frågor, säger Anna Kåver, som skriver på en bok om just oro.

Hon menar att skillnaden mellan oro och ångest är kraften i känslan. Medan ångest oftast ger upphov till kraftigare kroppsliga reaktioner som hjärtklapp­ning, yrsel, illamaåend­e och riktigt dysfunktio­nella undvikande­beteenden, handlar oro mer om våra tankar.

– Det handlar om ett överdrivet framtidstä­nk i kombinatio­n med en låg självkänsl­a och låg förmåga att hantera osäkerhet. Det blir som en mental förberedel­se på det värsta, vilket ger en känsla av kontroll.

PER KÄNNER IGEN sig i att det handlar om något slags kontrollbe­hov.

– Jag tänker alltid på det värsta tänkbara scenariot, både i stort och i smått. Jag kan känna stark oro, både på det personliga och profession­ella planet, som att gå till tandläkare­n eller inför en presentati­on på jobbet. Det är inte bara att det är lite jobbigt, utan jag ligger vaken och tänker att det verkligen kommer att gå åt helvete. På jobbet handlar det mycket om att prestera, att jag tror att jag ska göra bort mig och är orolig för vad folk ska tycka.

SÅ VARFÖR OROAR sig vissa mer än andra? Förklaring­en är i vanlig ordning både biologisk och beroende av vår miljö, enligt Anna Kåver.

– Vi reagerar olika, vilket dels beror på att vi föds med olika grader av känslighet, dels på miljöbiten där en inlärnings­komponent finns. Om vi exempelvis är uppvuxna i en miljö med ängsliga eller kanske överbeskyd­dande föräldrar kan det bidra till att vi lättare utvecklar oro, vilket kan cementeras till en mental livsstil.

Blir oron för intensiv behöver man söka hjälp. Påverkar den ens relationer och gör att man exempelvis väljer bort vissa typer av jobb eller utbildning­ar kan det vara ett varningste­cken. Också symtom som koncentrat­ionssvårig­het, rastlöshet och trötthet kopplade till oro bör man ta på allvar.

– Vi rör oss alltid på en skala, men när oron påverkar ens liv så mycket att man inte tycker att man kan leva på ett bra sätt är det dags att söka hjälp. När det blir tillräckli­gt handikappa­nde bedöms det i psykiatrin som GAD, generalise­rat ångestsynd­rom, säger Anna Kåver.

Ungefär fem procent av befolkning­en uppfyller kriteriern­a för GAD, som bland annat

Jag tänker alltid på det värsta tänkbara scenariot, både i stort och smått

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden