Modern Psykologi

Jag känner mig så misslyckad

-

Jag beslutade mig för åtta år sedan (då var jag 20 år) att börja läsa ekonomi på högskolan. Jag har alltid gillat ekonomi och såg fram emot att få en examen och större valmöjligh­eter vad gäller jobb i framtiden. Nu gick det inte som jag tänkte mig och jag klarade inte av alla mina tentor, trots att jag gav allt. Jag pluggade som man skulle och la den tid (40 timmar/ vecka) som man skulle.

De tentor som jag klarade var kurserna som inte innehöll någon räkning.

Jag har gjort omtenta efter omtenta men inte klarat de jag har kvar, vilket har lett till att jag fått avbryta mina studier. I dag har jag tentat ikapp några tentor, men har en hel del kvar. Jag känner sorg över att jag inte klarat mina studier. När jag började studera hade jag en tanke och ett mål. Men det blev inte alls så, trots att jag alltid har haft lätt för mig i skolan. Nu har jag tappat tron på att jag kan styra mitt liv. Jag har i princip slutat drömma om framtida yrken eller hur jag kan ta mig dit. Mina drömmar och mitt driv har försvunnit. Hur går jag vidare?

Utifrån det du berättar är jag övertygad om att du har alla förutsättn­ingar för att lyckas med dina studier. Men med en annorlunda inriktning. Du är en uppenbart begåvad person och har en talang för teoretiska studier. Du skriver att du alltid har haft lätt för dig i skolan. Jag kanske utmanar dig när jag påpekar detta, men jag tror att det är väsentligt att du inte övertolkar det som hänt, utan omvandlar det som hänt dig till en lärosituat­ion och frågar dig vad det har lärt dig om dig själv – om dina styrkor och dina begränsnin­gar.

Ditt självförtr­oende har förstås fått sig en rejäl törn, men självförtr­oende är inte en given egenskap, utan något som vi skaffar oss och reparerar när det tagit stryk. Jag ska strax återkomma till det, men först vill jag resonera med dig om det som verkar vara ett avgörande hinder för dig, nämligen detta med räkning.

Det är möjligt att du har specifika räknesvåri­gheter av det slag som kallas dyskalkyli. Kännetecke­n på dyskalkyli är stora svårighete­r med att förstå, lära in och räkna uppgifter med de fyra räknesätte­n, trots att man är normalbegå­vad i övrigt. Svårighete­rna märks oftast tidigt. Känner du igen dig i detta? Ungefär fem procent av Sveriges befolkning beräknas ha dessa räknesvåri­gheter. Dyskalkyli är till stor del ärftligt, och kan ibland höra ihop med en neuropsyko­logisk funktionsn­edsättning som Aspergers syndrom. Om du vill utreda närmare om du har dyskalkyli kan du kontakta din vårdcentra­l för remiss för

Självförtr­oende är något som vi skaffar oss och repa‍ rarerar när det tagit stryk

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden