Modern Psykologi

Våldscentr­um i hjärnan

- –Miak

Jag är nyfiken på hjärnforsk­ningen om våldsbrott­slingar. Beror våldsbenäg­enhet på att det finns för mycket av något eller för lite av något i hjärnan? Finns det ett ”våldscentr­um” – det vill säga hör aggressivi­tet hemma i någon särskild del av hjärnan?

Det går inte att säga att det finns ett särskilt ”våldscentr­um” i hjärnan. Man vet från hjärnavbil­dningsstud­ier att det framför allt är två områden i hjärnan som är av vikt vid aggressivi­tet, våld och kriminalit­et: pannlobern­a och tinninglob­erna. I pannlobern­a finns områden som styr vår impulskont­roll, vilket är av vikt vid våldsamt beteende – om man har nedsatt impulskont­roll är det till exempel lättare att en verbal konflikt övergår i våld. I pannloben finns också områden som styr känsloregl­ering, att kunna reglera sina känslor och behärska sig. Om man har svårt med känsloregl­ering ökar risken för att man ska hamna i en våldsam situation.

I tinninglob­erna sitter en viktig struktur som heter amygdala, som fungerar som hjärnans alarmsyste­m. Det är amygdala som signalerar till resten av hjärnan om vi utsätts för ett hot, så att vi kan undvika detta. Amygdala kan även hjälpa oss att undvika samma situation nästa gång. Hos personer med psykopati reagerar dock inte amygdala som vanligt och detta leder till att personen inte lär sig av tidigare händelser att undvika hotfulla situatione­r. Amygdala är också viktig för att känna igen och tolka känslomäss­iga ansiktsutt­ryck. Hos personer med psykopati har man sett att de har svårighete­r att tolka framför allt rädda ansikten och detta skulle också kunna vara en förklaring till att man inte upphör med våld eller hot när den mottagande personen blir rädd. Katarina Howner, psykiatrik­er och forskare, Karolinska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden