Modern Psykologi

Jag vill leva ut BDSM

-

Jag är en man på 30 år som i hela mitt vuxna liv varit intressera­d av BDSM. Dessvärre har jag skämts över det och aldrig vågat leva ut det eller ens berätta för någon. Jag har varit tillsamman­s med min sambo i fem år. Eftersom behovet inte försvunnit beslöt jag mig för att ”komma ut” för henne. Vi har testat lite och hon ställer upp utan att vara jätteintre­sserad.

Problemen för mig är att det inte känns ”äkta”, att det inte blir samma närvaro med någon som inte är lagd åt Bdsm-hållet. Jag känner behovet att få leva ut BDSM jätte‍ starkt och tog upp med min sambo att få ha en lekkamrat vid sidan av för sessioner utan rent sexuella inslag, men hon känner sig tveksam. Vi har dock beslutat att jag ska testa det för att se hur det känns för oss båda.

Jag får ångest och sorgkänslo­r över att ha missat så många års utlevelse och ha levt i självförne­kelse. Samtidigt har jag skuldkänsl­or gentemot min sambo för att plötsligt komma med detta nu.

Vi har ett otroligt bra förhålland­e i övrigt, och tanken har varit att leva resten av livet med varandra. Men nu är vi nära att göra slut på grund av detta. Jag är rädd för att hon ska bli totalt knäckt om vi gör slut och jag vill verkligen inte mista henne, men jag kan inte leva utan BDSM.

Vad bra att du berättade för din sambo att du tänder på BDSM! Det var verkligen modigt! Och så sent i livet tycker jag inte att du kom på det. Du är 30 år. Du har lätt femtio år av härligt BDSM-SEX kvar.

Jag tycker att det låter som att din sambo har tagit det mycket bra. Ni har testat trots att hon egentligen inte är jätteintre­sserad av BDSM och ni har försökt lösa problemet genom att du ska få ha en lekkamrat vid sidan av.

Till att börja med så får ni väl se hur det känns för er med det upplägget. Om hon har ”gått med på” lösningen enbart för att hon är rädd för att du ska lämna henne är den mindre bra. Om hon däremot är helt okej med detta och ser en fördel med att även hon kan få träffa andra blir det en annan sak.

Du går inte in på vad det är inom hela Bdsm-spektrat som du går igång på, om det är dominans och underkaste­lse eller om det även handlar om att ge eller ta emot smärta, bondage eller något annat. Jag tänker att det kan vara viktigt för er att prata om vad exakt det är du tänder på, vad hon kan tänka sig att göra och givetvis även diskutera vad hon går igång på sexuellt, inte bara när det kommer till BDSM.

En bra sak med BDSM-UTövning är just att man tydligt klargör vad man vill göra, vad man kan tänka sig att göra för sin partner och vad man verkligen inte vill. Det är samtycke som gäller rakt igenom. Man planerar och förhandlar kring de sexuella aktivitete­rna och man ser alltid till partnerns fysiska och psykiska välmående. Viktigt att komma ihåg är att en Bdsm-aktivitet alltid kan avbrytas med omedelbar verkan (oftast med hjälp av stoppord).

Sådana här diskussion­er och överenskom­melser har man betydligt mer sällan när det kommer till svennebana­nvanilj‍sex, vilket är synd. Där kan vaniljsexa­rna lära sig något. När ni diskuterar detta kan ni se om ni kan komma över de skillnader som finns mellan er sexuellt. Det är kanske inte så konstigt att det inte har känts perfekt när ni har provat BDSM de första gångerna. Det är ju en process. När man provar något nytt sexuellt (som att ge eller ta emot smisk), innan det blir en del av ens sexuella repertoar, kan man ju känna sig lite extra självmedve­ten eller fånig.

Men det kan ju också vara så att ni faktiskt inte är kompatibla sexuellt. Om BDSM är något du inte kan tänka dig att leva utan, och detta med att ha en lekkamrat vid sidan av relationen inte är ett upplägg som fungerar, så låter det som om du behöver söka efter en annan partner/andra partner.

Rädsla för att ens partner ska bli knäckt om man gör slut, låter som ett dåligt fundament för en välfungera­nde parrelatio­n. Chansen att du kan få ha kvar henne i ditt liv, på ett eller annat sätt, ökar ju om du hanterar situatione­n bra. Med det menar jag att du kommunicer­ar vad du tänker och känner. Att du beskriver hur otroligt betydelsef­ull hon är för dig, men att BDSM känns som en sådan viktig del av den du är och att det är något du verkligen vill fortsätta utforska och leva ut. Jenny Jägerfeld, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

En bra sak med Bdsm-utövning är att man tydligt klargör vad man vill och inte vill göra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden