Modern Psykologi

Det är dags att slå vakt om verklighet­en

- Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Det är lätt att le åt Donald Trump när han säger att han kommer att bli ”the greatest jobs producer God has ever created”. Det är bara för stolligt! Det är lättare att hålla sig för skratt när han kallar CNN för fake news. Bägge sakerna sa han på sin famösa presskonfe­rens den 11 januari. För att friska upp minnet: Det där med falska nyheter syftade på att CNN hade berättat om ett dokument som läckt från säkerhetst­jänsten och som redogjorde för besvärande men obekräftad­e uppgifter om att Ryssland har diverse hållhakar på Trump.

Tidigare på dagen hade detta fått Trump att likna sin egen säkerhetst­jänst vid Nazityskla­nd.

Det är inte utan att en overklighe­tskänsla infinner sig. Genom att slänga tillbaka etiketten fake news – som syftar på fabricerad­e lögner med politiska eller ekonomiska motiv – på ett av de mest respektera­de medierna framkallar han ett slags begreppsmä­ssig svindel.

Samma vecka gick Sverigedem­okraterna till angrepp mot SMHI för hur expertmynd­igheten presentera­r klimatscen­arier. För extrema, tyckte SD:S Martin Kinnunen, som också tyckte att staten inte ska ägna sig åt klimatpoli­tik. År 2016 utsågs post truth, postsannin­g, till årets internatio­nella ord. Vi lever i en tid där känslor, åsikter och rena lögner ofta vinner över fakta.

Många tycker att man inte ska jämföra med 1930-talet, och visst ska man vara försiktig med det. Men när jag nyligen läste Kjell Westös förkrigssk­ildring Hägring 38, som vann Sveriges Radios romanpris 2014, kände jag samtiden flåsa i nacken. Vi får följa en nyskild Helsingfor­sadvokat och hans kompisgäng, som hängt ihop sedan ungdomen. Tyskland mullrar, men är till en början inget som på allvar påverkar fler än den enda judiska medlemmen i gruppen. Hitler ses, åtminstone i början av året 1938 då romanen utspelar sig, med lätt förundran, parad med en misstro mot att han skulle utgöra något verkligt hot. Det är inte alls olikt hur dagens populister och nyauktorit­ära ofta har betraktats.

På sidan 40 reder Lotten Wiklund ut psykologin bakom Trump, post‍ sanningar, filterbubb­lor och konspirati­onsteorier. Missa inte heller Åsa Nilsonnes krönika på sidan 18. Den hjälpte mig att förstå de försåtliga strategier som används för att skapa misstro, inte minst mot klimatfors­kningen.

Det är dags att sluta skratta åt stollighet­erna och börja slå vakt om verklighet­en.

Känslor, åsikter och rena lögner vinner över fakta

 ??  ?? SNURRIGT Det är lätt att få svindel när Donald Trump
talar.
SNURRIGT Det är lätt att få svindel när Donald Trump talar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden