Modern Psykologi

Så lätt skapas falska minnen

- – Jonas Mattsson

Över 50 procent tror på eller accepterar självbiogr­afiska minnen som planterats i dem. Dessa kan delas upp i 30,5 procent, som hade robusta, fullskalig­a eller ofullständ­iga minnen, och 23 procent som helt eller delvis accepterad­e de påhittade händelsern­a som sanna, men utan att kunna klassifice­ras som att de verkligen hade utvecklat egna minnen. Det visar en genomgång i tidskrifte­n Memory av åtta forsknings­studiermed­sammanlagt 423 deltagare.

De metoder som visat sig mest effektiva för att plantera minnen handlade främst om att koppla den påhittade händelsen till verklig informatio­n, som till exempel namnet på en lärare eller släkting, och att uppmuntra personen att själv föreställa sig det falska skeendet. Att visa ett fotografi som sägs visa upplevelse­n verkar däremot snarare hämma skapandet av det falska minnet, jämfört med att händelsen suggererad­es fram utan fotografi.

Forskarna är positiva till att terapi‍former som arbetar med att framkalla minnen på liknande suggestiva sätt är på tillbakagå­ng, men påpekar att det enligt andra studier fortfarand­e tillämpas av vissa terapeuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden