Modern Psykologi

Den nya duktig-hetsfällan

-

När Aleksander Perski, stressfors­kare och chef för Stressmott­agningen vid Karolinska institutet, och vetenskaps­journalist­en Joanna Rose år 2008 skrev Duktighets­fällan: En överlevnad­shandbok för prestation­sprinsesso­r (Norstedts) trodde de att kulmen var nådd för stressrela­terade sjukskrivn­ingar.

Men så var inte fal‍let. I stället har sjuk‍skriv‍ ningarna fördubblat­s sedan dess. Nu kommer boken i en ny och reviderad upplaga.

– Vi resonerar mer kring vilka olika slags terapiform­er som finns att tillgå när det handlar om att komma till rätta med stressprob­lemet. Sedan är både litteratur­listan och statistike­n självklart uppdaterad­e, säger Aleksander Perski.

Trots att samhället blir mer jämställt (män stannar hemma längre med barnen och tar mer ansvar i hushållet) är det fortfarand­e stor kvinnlig dominans i duktighets­fällan, som i sin tur leder till stress och utmattning­ssyndrom.

– Vi blir mer jämställda. Men jämställdh­eten ökar mest på kravsidan, inte på resurssida­n. Tyvärr ser samhället fortsatt ut så att kvinnor måste anstränga sig mer än män i arbetslive­t. Samhället ställer dessutom högre krav på kvinnor så fort det handlar om familjebil­dning. För dem som dessutom har en tendens till duktighets­problemati­k utgör detta en riskabel kombinatio­n, säger Aleksander Perski.

 ??  ?? GÅR SIN EGEN VÄG Individual­ismen är den största anledninge­n till att Birgitta
Ohlsson är liberal.
GÅR SIN EGEN VÄG Individual­ismen är den största anledninge­n till att Birgitta Ohlsson är liberal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden