Modern Psykologi

Jag har nervösa ryckningar

-

? Sedan ungefär ett år tillbaka har jag upplevt ryckningar i mungiporna när jag blir nervös. I början skedde det mest när jag hamnade i situatione­r då jag kände mig utsatt, exempelvis då personer sjöng för mig på min födelsedag eller dylikt. Men allt eftersom har det blivit värre – det kan ske när jag sitter och äter lunch med nära kompisar.

Värst är det när fokus riktas mot mig, exempelvis om jag ska berätta en rolig historia. Jag har märkt att jag tänker mer och mer på det och är hela tiden orolig för att det ska synas. Det konstiga är att jag inte upplever detta om jag pratar om något allvarligt, där jag inte förväntas skratta.

Det har ofta blivit konstig stämning när folk exempelvis försökt skämta med mig men jag ”spänner” munnen eftersom jag inte känner att jag kan hålla emot ett skratt, och de andra tror att jag tar illa upp –fastän jag egentligen vill skratta!

Detta påverkar mitt vardagsliv negativt och jag ser inget sätt att lösa det på och aldrig har jag mött eller sett någon som lider av samma sak. Vad kan jag göra?

! Muskelryck­ningar runt munnen är ett av de vanligaste sätten att reagera på stress. Utlösande omständigh­eter kan vara perioder av stress med inslag av trötthet och oro. Svårighete­r med sömnen tycks spela en särskilt viktig roll. Känner du igen dig i detta, att det kan finnas ett samband med att du upplevt mycket stress?

Visst är det som du beskriver att ryckningar av det här slaget kan upplevas som ett socialt handikapp. Det tenderar också att bli värre när andra uppmärksam­mar dem, eller om man själv oroar sig för att det ska hända. Ett sätt att förebygga dem är att du lär dig avslappnin­gstekniker som du använder när du vet att risken är stor för att dina ryckningar ska uppstå. Om du googlar på avslappnin­gstekniker hittar du många effektiva tekniker.

Mer långsiktig­t är mitt råd att du skriver ner vilka omständigh­eter du tror kan vara utlösande och att du ser över vad du kan förändra, på kort och lång sikt. Nervösa ryckningar är ett godartat tillstånd när bakgrunden till besvären är just stress – om man kan förändra sin livssituat­ion så att stressen minskar, så försvinner också ryckningar­na utan någon särskild behandling. Liria Ortiz, legitimera­d psykolog och psykoterap­eut/ Psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden