Modern Psykologi

Demens, falska minnen och olika sorters lögner.

Stor befolkning­sstudie visar på samband.

- – Jonas Mattsson

Risken för demens ökar om du bor nära en tungt trafikerad väg. Det visar en studie i The Lancet, där befolkning­en i Ontario, Kanada, har följts mellan 2001 och 2012. Av de 2,2 miljoner 55–85-åringarna utvecklade 243 611 demens – och det var de som bodde närmast trafiken som drabbades mest. Att bo närmare än 50 meter gav sju procent större sannolikhe­t att bli dement jämfört med att bo mer än 200 meter från bilarna. För dem som bodde mellan 50 och 100 meter från trafiken var risken fyra procent, och två procent för dem som bodde mellan 100 och 200 meter bort. För boende mer än 200 meter från den tunga trafiken fann forskarna ingen förhöjd risk.

Forskarna kopplar demensrisk­en till kväveoxid i avgaserna och små partiklar från såväl avgaser som bromsar, däck och vägar. Enbart kväveoxide­n och partiklarn­a kunde dock inte förklara hela den ökade förekomste­n av demens. Forskarna spekulerar i att även buller och andra avgasämnen kan bidra.

Även risk för parkinson och multipel skleros mättes bland 4,4 miljoner Ontariobor mellan 20 och 55 år, men där syntes inget samband med närheten till trafiken.

 ??  ?? LIVSMILJÖ Avgaser och partiklar från trafiken ökar demensrisk­en hos de boende.
LIVSMILJÖ Avgaser och partiklar från trafiken ökar demensrisk­en hos de boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden