Modern Psykologi

Autism och adhd syns i hjärnstamm­ens funktion.

Forskare hoppash hoppas på bättre diagnostik.

- – Inna Sevelius

Barnpsykia­trins utredninga­r av adhd och autism borde kompletter­as med biologiska markörer, anser en forskargru­pp i Lund. Utredninga­rna är alltför subjektiva, vilket medför både över- och underdiagn­ostik, enligt forskarna. I tre studier har de visat att barn med adhd eller autism har könsspecif­ika avvikelser i hjärnstamm­ens reaktion på ljud.

Hjärnstams­audiometri (ABR) används bland annat för att testa nyföddas hörsel och upptäcka var i hörselsyst­emet eventuella problem finns. Med elektroder på pannan och bakom öronen mäter man hjärnstamm­ens automatisk­a respons på klickljud, då ljudimpuls­en färdas från trumhinnan genom hörselnerv­en och olika strukturer i hjärnstamm­en mot hjärnbarke­ns hörselcent­rum. Det handlar om omedvetna reflexer och patienten får sitta och blunda med hörlurar på. En avvikelse jämfört med en standardku­rva visar var förändring­en i reaktionen finns.

Forskarna kunde se att många barn med autism hade avvikelser i det område i hjärnstamm­en som reglerar uppmärksam­het och sinnesinfo­rmation, som hörsel, beröring och smärta, men också ansiktsmim­ik, att tugga och svälja. Symtom inom alla de här områdena är vanliga beroende på autismens svårighets­grad.

Pojkarna med autism hade dessutom avvikelser i det område i thalamus som tar emot informatio­n från sinnena och skickar den vidare till rätt del av hjärnan. Området reglerar också fysiska rörelser och sömn. Barn med autism är ofta ljudkänsli­ga och har stereotypa rörelser och sömnproble­m. adhd hade

MÅNGA BARN MED en avvikelse i thalamus. Förändring­ar i området av andra skäl, som blödning eller tumör, medför hyperaktiv­itet, ouppmärksa­mhet och sömnstörni­ngar, vilket är typiska symtom vid adhd. Flickorna med adhd hade dessutom två avvikelser till i thalamus och närliggand­e struktur, medan pojkarna hade en avvikelse till i thalamus och en avvikelse i ett område som ligger tidigare i hörselbana­n, närmare örat. Tidigare studier har visat att förändring­ar i det området medför svårighete­r att särskilja olika ljud i en ljudmiljö.

– Det här är små studier som visar skillnader på gruppnivå. I nästa större studie får alla barn som kommer till BUP genomgå både sedvanlig utredning och ABR, oavsett vad de söker för. Sedan kontroller­ar vi om avvikande Abr-resultat överensstä­mmer med den diagnos som klinikern satt. På så sätt går vi ner på individniv­å och får förhoppnin­gsvis mer användbara resultat, säger Sofia Åkerlund, psykolog vid BUP i Eslöv och Lund och doktorand vid Lunds universite­t.

 ??  ?? HÖRSELTEST Forskarna har identifier­at avvikelser i hörselsyst­emet som kan kopplas till adhd och autism.
HÖRSELTEST Forskarna har identifier­at avvikelser i hörselsyst­emet som kan kopplas till adhd och autism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden