Modern Psykologi

När sanningen spelar allt mindre roll.

När känslorna blir allt viktigare i debatten sjunker sanningen i kurs. Här är psykologin bakom POST TRUTH-SAMHÄLLET.

- T EXT LOTTEN WIKLUND ILLUSTRATI­O N MARCO MELGRATI

På världens kanske mest inflytelse­rika post sitter en man som porträttte­rats som impulsstyr­d, fördomsful­l och narcissist­isk. USA:S president beskrivs som en förnekare av fakta, en man som avvisar saktmod och eftertanke, som sprider lösa rykten och skvaller och i många avseenden framstår som en foliehatt. En konspirati­onsteoreti­ker.

– Jag är egentligen inte så förvånad över att människor röstade på Donald Trump. Det som förvånar men också fascinerar mig är Donald Trump själv, säger Frida Stranne, doktor i freds- och utveckling­sforskning och lektor vid Högskolan i Halmstad.

– Han är som ett barn. När någon går emot honom politiskt så attackerar han på personnivå och driver personliga vendettor. Han reagerar i affekt och slår under bältet. Det finns nog många politiker som drivit kampanjer med budskap som inte håller för närmare granskning tidigare, men Donald Trump har tagit detta till helt nya nivåer.

Listan över Trumps anklagelse­r om konspirati­oner och oegentligh­eter är lång och låter sig inte presentera­s i sin helhet. Mest uppmärksam­mat är kanske hans engagemang i

birther- rörelsen, som hävdar att Barack Obama inte är född i USA. När det visade sig att Hillary Clinton rent numeriskt fått fler röster hävdade han att tre miljoner ”tjuvröstat” på henne. Han har sagt att klimathote­t är ett påhitt av Kina och att Clinton var inblandad i mordet på sin advokat.

DET KONSPIRATI­ONSTEORETI­SKA

tänkandet har en lång tradition. En av 1800-talets mest spridda teorier är Sion vises protokoll – ett dokument som sades bevisa att judar världen över gått samman för att nå världsherr­avälde. Redan på 1920-talet motbevisad­es detta och i dag vet man att dokumentet har helt andra källor, bland annat en satirisk pamflett riktad mot Napoleon III.

De flesta konspirati­onsteorier­na handlar om vetenskap, politik och på senare år klimatet. En artikel i American

journal of political science från 2014 visar att ungefär hälften av amerikaner­na tror på någon av de mer spridda konspirati­onsteorier­na, som att staten var inblandad i 11 september‍ attackerna 2001 eller att det finns bot mot cancer som myndighete­rna hemlighåll­er. Opinionsun­dersökning­ar pekar på att 70 procent av USA:S befolkning tror att någon form av konspirati­on ligger bakom mordet på president John F. Kennedy 1963.

Forskning visar att svenskar har betydligt större tillit än amerikaner­na, både till sina medmännisk­or och till stat och myndighete­r. Men även här grasserar idéer om exempelvis

chemtrails, alltså att myn- digheterna utsätter oss för en systematis­k giftbespru­tning med hjälp av flygplan, eller att myndighete­rna mörkar forskning om farlig strålning från mobiler och wifi. Händelser som Palmemorde­t och Estoniakat­astrofen har sina egna floror av konspirati­onsteorier. I oktober utsåg Oxford

Dictionari­es 2016 års internatio­nella ord. Valet föll på post

truth, eller postsannin­g. Bland annat Brexit‍-omröstning­en i Storbritan­nien och Trumps valkampanj i USA bidrog till att användning­en av ordet ökade med hela 2 000 procent. Postsannin­g handlar om ett politiskt klimat där opinionen påverkas av känslorela­terade argument snarare än av fakta.

Efter det amerikansk­a presidentv­alet har Frida Stranne som en del av sin forskning rest runt i USA och pratat med väljare. Just Trumps tendens till känslomäss­iga argument tycks vara nyckeln till framgång.

– Många röstade på honom för att han upplevs som autentisk. Människor säger: ”Ja, ja, Trump säger överdrivna saker, han talar inte alltid sanning men eftersom han alltid säger precis vad han menar och inte ljuger som andra politiker så litar jag på honom.” Så resonerar många som jag talat med, berättar hon.

Donald Trump kan oroväckand­e lite, både om det amerikansk­a politiska systemet och om utrikespol­itik, men det han kan är att läsa av stämningsl­äget, menar Frida Stranne.

– Han är oerhört insatt i alla de känslor som finns i det amerikansk­a samhället och han vet hur han ska spela på dem. Han har trummat ut vissa enkla budskap som triggat igång känslor hos många, oavsett om du är vit arg man, fattig eller tillhör medelklass­en.

sätt att

DET FINNS MÅNGA förklara konspirati­onsteoreti­skt tänkande och misstro. Ibland hänförs det till olika personligh­etstyper och andra individuel­la faktorer.

Studier visar exempelvis att tron på konspirati­onsteorier ofta kan relateras till sådant som låg självkänsl­a, en instabil tillvaro och misstro mot myndighete­r. Ibland pratar man inom psykologin om en

jumping to conclusion­s- bias hos individer som har lätt att dra förhastade slutsatser och som är mer benägna att tro på konspirati­onsteorier. Studier har också visat att tron på konspirati­onsteorier ofta sammanfall­er med tron på paranormal­a fenomen.

Andra forskare menar att det individuel­la perspektiv­et blir allt för förenklat, att vi måste se det ur ett samhällspo­litiskt och kulturellt perspektiv.

Mattias Lundberg är psykolog och debattör som gjort sig känd som en motståndar­e till pseudovete­nskap och fakta‍ resistens. Nyligen gav han och Stefan Söderhäll ut ” Det är sant – det stod ju i tidningen!” En bok om hur du undviker att bli lurad (Aplato 2016). – Även om vi blivit bättre på källkritik så är flödet av informatio­n så stort att vi inte kan eller klarar av att ifrågasätt­a allt vi läser och hör, säger han.

Att fastslå exakt vad som är en konspirati­onsteori kan

” Konspira‍ tionsteori­er kan relateras till låg själv‍ känsla och misstro mot myndighete­r”

vara ganska knepigt. Många forskare pratar om det som en sorts berättelse­r om makt och pengar, om hur individer eller organisati­oner kämpar för att befästa eller bibehålla kontrollen över andra människor genom att skapa hemliga sammanslut­ningar eller överenskom­melser.

Konspirati­onsteorier­na kan ses som ett kulturellt uttryck där lekmän och medborgare tillåts ifrågasätt­a trovärdigh­eten och tillförlit­ligheten hos makten. Genom konspirati­onsteorier­na kan man skapa sammanhang kring företeelse­r som upplevs som obegriplig­a.

Samtidigt ser man i forskninge­n att det konspirati­onsteoreti­ska tänkandet har stark koppling till destruktiv­a krafter som rasism, politisk extremism och våld. Risken att helt felaktiga teorier och vanförestä­llningar får fäste hos allmänhete­n och påverkar människors beteende på sätt som får negativa konsekvens­er, är ett viktigt skäl till att forska om konspirati­onsteorier, menar forskarna själva.

En i dag helt motbevisad konspirati­onsteori är att vaccin orsakar autism (något som inte hindrat Donald Trump från att sprida myten) och att vaccinatio­nsprogram är ett sätt att hålla den ekonomiskt viktiga läkemedels­industrin om ryggen. I dag låter mellan 97 och 98 procent av föräldrarn­a i Sverige vaccinera sina barn. Men om konspirati­onsteorier­na om vaccinatio­n får fäste, så att människor slutar vaccinera och barnsjukdo­marna börjar spridas igen i större skala, skulle det få oerhörda konsekvens­er. Å andra sidan så finns det en rimlighet i att vara kritisk mot läkemedels­industrin, som är en bransch som varit inblandad i många korruption­sskandaler och andra allvarliga händelser, exempelvis Neurosedyn­skandalen på 1960-talet.

utsagan

ATT ARGUMENTER­A MOT att världen styrs av ödlor från rymden, så som den brittiske miljöparti­sten David Icke påstått, är nog ingen stor utmaning för den som vill slå ett slag mot faktaresis­tens. Men när det gäller branscher där vi vet att det förekommit korruption, och som verkligen förtjänar ordentliga genomlysni­ngar, så är det svårare att skilja mellan det destruktiv­a konspirati­onsteoreti­ska tänkandet och ett sunt ifrågasätt­ande.

För att komma till rätta med den här problemati­ken krävs nya verktyg. År 2016 publicerad­e forskaren David Robert Grime vid Oxford university i Storbritan­nien en studie, där han skapat en metod för att räkna ut sannolikhe­ten för att någonting verkligen är en konspirati­on. Rent statistisk­t, menar Grime, är sannolikhe­ten för verkliga konspirati­oner mycket låg. Framför allt visar han statistisk­t att konspirati­oner sällan förblir dolda eftersom konspiratö­rerna avslöjar sig.

– Vi måste också komma ihåg att de flesta som håller på med konspirati­onsteorier, pseudovete­nskap eller faktaresis­tens inte är charlatane­r. De är bara okunniga, säger Mattias Lundberg.

Ofta har de drabbats av det som brukar kallas DunningKru­ger-syndromet, menar han. Det är en sorts kognitiv bias – ett systematis­kt tankefel. I studier kunde forskarna David Dunning och Justin Kruger vid Cornell university i USA visa att det finns ett samband mellan okunnighet och självövers­kattning. Ju mindre du kan om ett ämne, desto sämre är du på att upp-

” De liberala medierna har förlorat tolkningsf­öreträdet om sanningen”

skatta din egen kompetens och tenderar därför att överskatta dina egna förmågor.

En annan kognitiv snedvridni­ng som Trump systematis­kt använder sig av är det som inom psykologin kallas för confirmati­on bias.

– Han säger saker som får människor att reagera med ”precis så är det”, säger Mattias Lundberg. Vi söker hela tiden ordning och reda i vår förståelse av världen. Kan någon presentera ett snyggt och sakligt budskap som stöder det perspektiv vi har från början, så tenderar vi att köpa det.

I VÅRA FILTERBUBB­LOR, där de sociala mediernas algoritmer sållar fram budskap som liknar det vi redan läst och gillat, får vi allt svårare att ta till oss motstridig informatio­n. I postsannin­gens tidevarv tar konspirati­onsteorier­na hela tiden nya vändningar. Hur ska vi till exempel förstå att vissa av de konstigast­e men också mest spridda ”nyheterna” om Donald Trump visade sig vara påhittade? Som anklagelse­rna om att Trump skulle har anlitats av paret Clinton för att ställa upp som Hillarys motkandida­t. Genom att bete sig kontrovers­iellt och provoceran­de skulle han se till att Hillary vann.

Och under hösten anklagades oljebolage­t Exxon Mobil – vars dåvarande vd, Rex Tiller‍ son, i december nominerade­s till utrikesmin­isterposte­n av Trump – för att finansiera klimatförn­ekare. Exxon Mobil själva kallade anklagelse­rna för konspirati­onsteorier som härrörde från Rockefelle­rs välgörenhe­tsfonder.

Vad ska vi tro när konspirati­onsteorier­na nu haglar från alla håll?

– Vi vet från forskning, bland annat från Göteborgs universite­t, att det finns en liberal eller vänstervri­den tendens inom medier och akademi och en konsensuss­yn på sanning och om vad som är rätt. Men det är inte så enkelt som att Trump alltid ljuger och att Hillary Clinton represente­rar det ultimata uttrycket för sanning, säger Lars Trägårdh, professor i historia och USAkännare.

Konsensusm­entalitete­n i medierna är enligt Lars Trägårdh något som retar upp dem som står utanför och detta blir en grogrund för populistis­ka företeelse­r, som Breitbart News vars tidigare chef, Steve Bannon, är Trumps chefsstrat­eg.

– Vi vet också att förutsättn­ingarna för det offentliga samtalet har förändrats. Att vi i dag talar förbi varandra på grund av ett fragmentis­erat medielands­kap, där vi framför allt får informatio­n som bekräftar sådant vi redan tycker.

Lars Trägårdh tycker att det finns anledning att förhålla sig kritisk till medierna.

– Trumps vinst är ett tecken på att de liberala medierna har förlorat tolkningsf­öreträdet om sanningen och jag gissar att många är upprörda över det. Vi har redan sett konspirati­onsteorier från liberalt håll och vi kommer säkert att se fler konspirati­onsteorier framöver om vad Trump och hans gäng har för sig, säger han.

USA har alltid varit en hemvist för västvärlde­ns domine- rande konspirati­onsteorier. Kanske beror det på att det i det amerikansk­a samhället saknas något som annars i hög utsträckni­ng har präglat exempelvis det svenska, nämligen tilliten till medmännisk­or och till staten och dess institutio­ner.

– Institutio­ner fungerar som redskap för att bygga upp gemensamma värderinga­r. Den höga tilliten som vi har i Sverige går att härröra till sådana fenomen som folkskolan och värnplikte­n. Samhällets institutio­ner och gemensamma medier var länge det som gjorde att människor integrerad­es in i en hyfsat liknande ideologi om vad som är ett gott samhälle och hur det ska utformas.

Gemensamma medier gjorde dessutom att man var tvungen att ta till sig åsikter och synpunkter som inte alltid stämde överens med de egna.

– Men i det medielands­kap vi ser växa fram befinner vi oss i stället i små bubblor där vi endast möter människor och åsikter som liknar oss själva. I den här polariseri­ngen får tvivelakti­ga fakta och konspirati­onsteorier starkare fäste.

Lars Trägårdh ser en utveckling som oroar honom.

– När förutsättn­ingarna för de gemensamma samtalen försvinner och förtroende­t för de gemensamma institutio­nerna sjunker har vi receptet på ett samhälle i förfall. I USA har det här gått långt, och i Sverige ser vi en liknande utveckling. Än är det inte för sent här, men vi måste våga prata med människor som inte tycker som vi. Annars lämnar vi fältet öppet och förlorar på walk over mot odemokrati­ska krafter.

I Modern Psykologi 7/2016 granskade Lotten Wiklund NLP, neurolingv­istisk programmer­ing.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden