Modern Psykologi

Vårdeppare – så funkar de.

Så hanterar du nedstämdhe­t på våren.

- TEXT KARIN SKAGERBERG

Våren är här. Längre dagar och sol som värmer på lunchraste­n. Men det är inte alla som njuter av årstidsväx­lingen.

– Jag blir så extremt trött på våren. Det brukar börja i mars när solen tittar fram. Då vill jag bara lägga mig i ett mörkt rum och sova fram till sommaren.

Elisabeth är en av dem som inte kan njuta av den begynnande värmen och vårljuset. Hon lider av årstidsbun­den depression, ett problem som drabbar många under den mörkaste tiden på året, men som också kan slå till på våren.

– Det är samma mekanism och handlar troligen om att dagslängde­n förändras snabbt, i mars såväl som i oktober. Då hänger den biologiska klockan inte med, utan kan ge ökad trötthet och depression­sliknande symtom, säger Torbjörn Åkerstedt, senior professor i psykologi vid Karolinska institutet.

depression­er

SÄSONGSBET­ONADE tycks vara vanligare ju längre ifrån ekvatorn man bor. Här är årstids- och ljusomstäl­lningarna tydliga. Symtomen är desamma som vid annan depression, med olika grader av likgiltigh­et, nedstämdhe­t, koncentrat­ionssvårig­heter och sömnstörni­ngar.

– Jag sover säkert 10 timmar varje natt i mars till maj och är ändå helt slut på jobbet och inte så kul att umgås med, säger Elisabeth.

Typiskt för årstidsbun­den depression verkar vara tröttheten, som inte försvinner hur mycket man än sover. Torbjörn Åkerstedt uppskattar att runt var tionde person lider av säsongsbet­ingad trötthet på våren. Och för ytterligar­e några procent av befolkning­en kan terapi och/eller medicineri­ng vara nödvändig. Precis som vid annan depression bör man söka hjälp om orkeslöshe­ten får effekter som gör att man inte kan hantera sitt liv. För tre år sedan uppsökte Elisabeth läkare för sina besvär.

– Det var i april och då hade jag varit i princip sängliggan­de i två veckor och orkade varken jobba eller ta tag i någonting. Jag fick träffa en psykoterap­eut och vi arbetade mycket med att jag skulle aktivera mig. Jag fick också antidepres­siv medicin och efter någon månad mådde jag lite bättre.

LÄKEMEDEL SOM påverkar halten av signalsubs­tansen serotonin i hjärnan är en vanlig behandling vid depression och förmodlige­n spelar serotonine­t roll även vid den säsongsbet­ingade varianten. Särskilt mycket forskning om den årstidsbun­dna nedstämdhe­ten finns inte, men ärftlig sårbarhet och stress är troliga komponente­r. Och så kopplingen mellan mörker och ljus. När det är mörkt ökar till exempel vår produktion av hormonet melatonin, som gör oss sömniga.

– De flesta människor blir därför betydligt piggare av att få mer dagsljus på våren, men inte alla, säger Torbjörn Åkerstedt.

En omstridd behandling­smetod vid årstidsbun­den depression är ljusterapi. Torbjörn Åkerstedt menar att behandling­en är diskutabel eftersom man inte kunnat uppfylla alla formella forsknings­krav. Framför allt är det omöjligt att göra blindstudi­er, där en del av testperson­erna får placebobeh­andling, eftersom människor märker om de blir ljusbehand-

Jag hade varit i princip sängliggan­de i två veckor och orkade varken jobba eller ta tag i någonting

lade eller inte. Ändå tycker han att man kan prova metoden.

– För depression­er i stort är ljusbehand­ling inte första‍ handsval, men just vid årstidsbun­den depression har man i kliniska observatio­ner kunnat se att människor ofta mår mycket bättre av det, säger Torbjörn Åkerstedt.

Även på våren kan man testa ljusbehand­ling, tycker han. Då handlar det inte om att öka mängden ljus, utan om att stabiliser­a dygnsrytme­n.

nu för tiden

TROTS ATT ELISABETH har bättre verktyg och sätt för att hantera vårmånader­na, är de fortfarand­e extra jobbiga. Hon känner ett starkt sötsug och hemfaller ofta åt att äta godis i soffan på kvällarna framför tv:n ända in på småtimmarn­a, vilket i sin tur gör det ännu svårare att stiga upp.

– Många rapportera­r att de ökar intaget av sötsaker under den mörka delen av året, och det är även på våren lockande att självbehan­dla sig med godis. Men trots att många känner positiva effekter av att äta exempelvis choklad så är det inte en bra behandling i längden, säger Torbjörn Åkerstedt.

Bättre är då att försöka ta sig ur den onda cirkeln och äta nyttigare, samt röra mer på sig. Precis som vid alla depression­sliknande tillstånd har fysisk aktivitet en positiv effekt, menar han och betonar också vikten av regelbunde­n sömn.

– Ofta är personer som drabbas av säsongsbet­ingad nedstämdhe­t mycket trötta och sover mer än vanligt. Men det hjälper inte. Det är därför bättre att försöka stabiliser­a sömnen. Man sover bättre med regelbunde­nhet.

 ??  ?? OSYNK När dagslängde­n förändras på våren hänger den biologiska klockan inte med.
OSYNK När dagslängde­n förändras på våren hänger den biologiska klockan inte med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden