Modern Psykologi

Elsie Johansson

Ålder: 86 år. Yrke: Författare. Bor i: Uppsala.

-

Elsie Johansson växte upp i ett ”fallfärdig­t ruckel på landet”, utan böcker. Tack vare lärarinnan i byskolan fick Elsie läsa vidare och ta realexamen. I självbiogr­afin Riktiga Elsie (Bonniers 2016) berättar hon om hur hon i Uppsala delade rum med sin pappa. Han arbetade på byggen och hyrde ett litet kyffe där i veckorna.

– Vi bodde bland lukterna från pisshinken och snuset och jag skämdes så. Tänk om jag luktade när jag kom till skolan bland de fina flickorna. Tänk om någon kom och såg hur vi hade det.

Det gjorde skolfröken en dag och därefter fick Elsie ett ”matstipend­ium”, med gratis mat i ett skolhushål­l.

– Jag var glad men pappa skämdes. ”Som om inte jag kunde föda min egen unge!”

Med tiden förstod Elsie att skammen hon kände över fattigdome­n egentligen inte var hennes.

– Jag var duktig i skolan, fick bästa betyget i realexamen. Så jag behövde egentligen inte skämmas där, snarare tvärtom! Däremot skämdes jag över min kropp, och den skammen blev svårutrotl­ig. Jag fick bröst tidigare än de andra flickorna i byn, pojkarna flinade och jag skämdes.

Hon fick mens som 10-åring och kände rädsla och äckel inför blodet och avskydde sin egen kropp. Kroppsskam­men förvärrade­s under äktenskape­t med maken.

– Han var svagare i anden än jag och tryckte ner mig.

Det blev först när hon skilt sig, 72 år gammal, och träffat en ny man som älskar henne som hon är, som Elsie kunde känna att kroppen duger.

– Nu för tiden har jag ett starkt självförtr­oende. Men speglar mig gör jag fortfarand­e ogärna.

”Vi bodde bland lukterna från pisshinken”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden