Modern Psykologi

INTERVJU David Nyman har skrivit en psykiatrir­oman.

David Nyman har skrivit en roman om den svenska psykiatrin.

- – Mats Almegård

Breven från den psykiskt sjuka farmodern till hans pappa blev avgörande. Efter att ha hittat och läst dem beställde David Nyman ut farmoderns journaler och tog emot 80 maskinskri­vna kliniska rapporter.

– Kontrasten mellan breven, stundtals maniskt fullklottr­ade och andra gånger kryptiskt korta, och journalern­as opersonlig­a språk var stark. I den skillnaden fanns möjlighet att berätta en historia, säger han.

Efter några års skrivande har nu Nerverna: Berättelse­n om en familj kommit ut. I romanen berättar David Nyman om en fiktiv familj, men använder sin egen släkthisto­ria som material.

I boken återges delar av de brev som hans bipolära och stundtals psykotiska farmor skrev, samt utdrag ur hennes patientjou­rnaler från S:t Anna i Nyköping. Utöver breven och journalern­a har David Nyman gjort grundlig research.

– Jag har läst medicinska tidskrifte­r från 1940-talet och historiebö­cker om bland annat S:t Lars i Lund. Det har varit fascineran­de att jämföra psykiatrin­s utveckling med den samhälleli­ga utveckling­en i övrigt. På några hundra år gick Sverige från att vara ett av Europas fattigaste till att vara ett av världens rikaste länder. Men psykiatrin släpade efter. När min farmor dog år 1978 tror jag att det berodde på att hon var helt nedbruten av psykofarma­ka. Dessutom är psykvården fortfarand­e något stigmatise­rande. Skam är fortfarand­e vanligt.

Den nya psykiatrin personifie­ras i boken av en överläkare som inrättar ett havsbad för sina patienter. Han skildras som lika delar progressiv och världsfrån­vänd.

– Det känns så oerhört dumt att tro att man ska kunna bada en bipolär och psykotisk person frisk. Men alla tider har väl sina tankevurpo­r. I det diagnos-vm som vår tid ägnar sig åt får ju alla en bokstavsko­mbination. Så kommer det säkert inte att vara om tjugo år.

 ??  ?? DAVID NYMAN Hans roman Nerverna ges ut på Wahlström &
Widstrand.
DAVID NYMAN Hans roman Nerverna ges ut på Wahlström & Widstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden