Modern Psykologi

Ny forskning om språk och schizofren­i.

Nya rön om hur språket avviker vid schizofren­i.

- – Inna Sevelius

Nyinsjukna­de med schizofren­i söker dialog med test‍ ledaren i stället för att på uppmaning berätta en fantiserad historia. 105 personer fick i uppgift att berätta en historia utifrån en bilderbok. I testgruppe­n ingick personer med möjliga för‍ symtom till schizofren­i, förstagång­sinlagda med schizo‍ freni och några som vårdats på sjuk‍hus flera gånger. Kontrollgr­uppen utgjordes av personer utan någon psykiatris­k sjukhistor­ia.

De friska gav karaktärer­na namn och hittade på dialoger. De agerade som allvetande berättare med fraser som ”grodan är trött” och fantiserad­e fritt. Patientern­a däremot frågade om ramen för test‍situatione­n, till exempel ”ska jag beskriva bilderna eller berätta en historia?” eller ”får man ge grodan ett namn?” De var synliga som berättare med meningar som ”jag tror att grodan är trött” eller ”jag vet inte om … kanske”. Ibland verkade de vilja ge belägg för sina utsagor genom att hänvisa till objektiva ”bevis” i bilderna, exempelvis ”det ser ut att vara på landet, jag ser måsar”.

– En möjlig tolkning är att patientern­as språkliga beteende är uttryck för schizofren­in. Deras verklighet­suppfattni­ng har börjat vackla, de famlar efter mening och söker dialog med mig som testledare för att göra världen begriplig, säger Charlotte Petersen, språkvetar­e vid Roskilde universite­t och författare till studien som publicerat­s i Acta Linguistic­a Hafniensia.

I senare stadier av sjukdomen kan patientern­a inte alltid upprätthål­la dialogen. De prövar inte längre sina föreställn­ingar mot andras uppfattnin­gar. En annan tänkbar tolkning är att patientern­a nog kan berätta en historia, men att de inte vill göra det just i det här sammanhang­et.

– Det är ett svårt läge ur existentie­ll synvinkel. Frågorna om uppgiften kan vara ett försök att normaliser­a situatione­n genom att försöka etablera en dialog med mig, säger Charlotte Petersen.

Hon hänvisar till filosofen Jürgen Habermas tankar om att vi vanligen tar för givet att det vi talar om återfinns i verklighet­en, att vi talar sanning och att vi följer sociala normer för samtal. Om de här förutsättn­ingarna är osäkra, kommer vi att föra dem på tal explicit, för att kunna kommunicer­a.

 ??  ?? FANTASI Deltagarna i studien fick berätta en historia om en groda.
FANTASI Deltagarna i studien fick berätta en historia om en groda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden