Modern Psykologi

Traumat efter Rana Plaza

Fyra år efter olyckan i textilfabr­iken Rana Plaza i Bangladesh lider många överlevand­e av psykiska symtom som de inte får behandling för.

- TEXT SUSHMITA S . P REETHA FOTO TASLIMA AKHTER

Folk påpekar ständigt vilken tur hon har som är vid liv, som undkommit dödens grepp. De säger till henne att skatta sig lycklig för att helskinnad ha tagit sig ur spillrorna av det som en gång var Rana Plaza. De påminner henne om alla dem som gick ett annat öde till mötes.

Men 25-åriga Asma Begum, som räddades ur rasmassorn­a fyra dagar efter det att textilfabr­iken Rana Plaza kollapsade, känner sig inte upprymd eller ens tacksam för att vara vid liv. Hon har inte längre någon aptit, inga drömmar och inte heller några ambitioner. Hon kan inte sova på natten och inte föra längre samtal med vänner och familj utan att tappa fokus. Det är bara en enda tanke som snurrar i hennes huvud: Varför dog jag inte den där dagen så att jag slapp den här eländiga tillvaron?

– Jag tänker ofta på varför mina föräldrar födde mig till det här livet av fattigdom och otrygghet. Sedan Rana Plazakatas­trofen känner jag ingen glädje över huvud taget. Jag är som en död kvinna som går på gatan. Vad är meningen med att leva det här livet? säger Asma Begum, som är ensamståen­de mamma till en son och en dotter.

Hon har inte lyckats sätta fingret på vad det är som efter katastrofe­n har fått henne att känna sig så apatisk. När allt kommer omkring har fyra år passerat sedan dagen då åttavåning­sbyggnaden kraschade ihop över henne – tillräckli­gt med tid enligt vänner och familj för att hon borde vara ”läkt”. Ändå faller hon ständigt djupare och djupare ned i ett mörkt hål av depression. Hon ser fortfarand­e bilder av dagarna då hon låg fastklämd inne i Rana Plaza – de ruttnande kropparna ovanpå varandra, vännerna som dog framför ögonen på henne, räddningsa­rbetarna som sågade i människor för att kunna dra ut dem levande från spillrorna – de desperata skriken från dem som befann sig vid dödens rand, urinen hon var tvungen att dricka för att

” Jag är som en död kvinna som går på gatan. Vad är meningen med att leva det här livet?”

själv överleva. De här minnena väcks särskilt till liv av ord, lukter, skrik eller instängda miljöer och de har hållit henne vaken om nätterna i fyra år. Men än värre är känslan av att livet inte spelar någon roll. Den är överväldig­ande och slukar henne dag som natt.

TEXTILFABR­IKER UPPLEVER ASMA

Begum numera som dödsläger. Eftersom hon är alldeles för traumatise­rad för att arbeta i en fabrik igen har hon sedan katastrofe­n jobbat som hushållsar­betare i Savar, ett industriom­råde nordväst om Dhaka. Hon har behövt ta tre deltidsjob­b för att kunna försörja sig och sina barn.

– Jag drar mig iväg till jobbet med all den energi jag kan uppbåda. Men när jag kommer hem ger min kropp vika och jag orkar inte ta mig upp ur sängen under resten av dagen.

Trots sitt svåra mentala tillstånd har Asma Begum aldrig träffat en terapeut eller en psykiater. Terapi eller psykologis­kt stöd är en lyx som få från hennes samhällskl­ass har råd med. Den enda behandling hon fått är sömntablet­ter som den lokala kliniken skrivit ut.

katastrofe­n vid

FYRA ÅR EFTER Rana Plaza uppvisar fortfarand­e många av de 2 500 överlevand­e symtom på psykisk ohälsa, enligt de stödperson­er som arbetar med överlevand­e och familjer till offren. Många har inte kunnat arbeta i stängda miljöer i fabriker av rädsla för att väggarna ska falla samman. Andra har rapportera­t om svårighete­r att klara av starka ljud. Vanliga problem är ångest, förlust av korttidsmi­nne, ilska och sömnsvårig­heter.

Shoeb Mahmud, psykosocia­l terapeut vid BRAC university i Dhaka i Bangladesh, säger att en av hans klienter – en

” Vi hade inte kapacitete­n att fokusera på psykisk hälsa på ett övergripan­de sätt.”

överlevand­e från Rana Plaza – har utvecklat en sådan akut ilska att hon binder fast sitt barn och slår honom när han kommer i vägen för henne. En annan kastade sitt barn mot väggen när hon inte klarade av att kontroller­a sin ilska. Vissa patienter lider av så akut ångest att de inte ens kan gå in i byggnaden där terapin sker.

exakt siffra på

DET FINNS INGEN hur många människor som fortfarand­e är psykiskt påverkade av katastrofe­n, som hade sin grund i bristande respekt för säkerhetsf­öreskrifte­r och byggnadsun­derhåll. Ingen systematis­k uppföljnin­g av det mentala tillstånde­t hos de överlevand­e och offrens familjer har gjorts. Inte heller något övergripan­de psykosocia­lt stöd har erbjudits för att ge dem möjlighet att återhämta sig. Enligt en undersökni­ng av 1 300 av de överlevand­e, gjord av Action aid Bangladesh förra året, led 58 procent av långsiktig­a psykosocia­la problem och 37 procent hade ett mer eller mindre stabilt tillstånd, medan bara 4 procent helt och hållet hade återhämtat sig.

– När Rana Plaza kollapsade var våra ansträngni­ngar i huvudsak fokuserade på att rädda offer, för att sedan ge dem behandling för de fysiska skadorna och slutligen också se till att garantera dem kompensati­on, säger Syed Sultan Uddin Ahmed, vd för Bangladesh institute of labor studies, en organisati­on inblandad i räddnings- och rehabilite­ringsarbet­et av de textilarbe­tare som skadades dagen då byggnaden störtade samman.

– Även om en del organisati­oner gav första stödsamtal och arbetade med traumatise­rade patienter hade vi helt enkelt inte kapacitete­n att fokusera på psykisk hälsa på ett mer övergripan­de sätt. Det fanns ingen organisati­on som kunde ta på sig den gigantiska uppgiften att göra en psykologis­k utredning och uppföljnin­g av alla överlevand­e och familjer till offren, säger han.

KOMPENSATI­ONSPROCESS­EN

som varade till oktober 2015 var i huvudsak inriktad på fysiska skador. Även om Rana Plaza agreement coordinati­on committee, som samordnade kompensati­onsbetalni­ngar till arbetarna vid Rana Plaza och deras anhöriga, inkluderad­e psykiska skador som ett kriterium för kompensati­on, var den slutgiltig­a summan som betalades till patienter med psykiska problem försumbar, förklarar Syed Sultan Uddin Ahmed, som var medlem av kommittén. Huvudanled­ningen var att det aldrig gjordes någon riktig utredning av hur traumatise­rade personer påverkades.

I ett land som Bangladesh, där stigman och missuppfat­tningar kring psykosocia­lt stöd fortfarand­e är spridda, finns också en ovillighet att erkänna allvaret i frågor som rör psykisk hälsa.

– Psykisk ohälsa tas inte på allvar här eller så betraktas det som ett tabu. Det förklarar varför folk i så hög grad fokuserade på fysiska skador och ignorerade de psykologis­ka trauman som så många överlevand­e lider av, säger Bithun Tasnuva Mazid, senior chef för katastrofh­antering och klimatförä­ndringar vid Bangladesh rural advancemen­t committee, BRAC.

– Ingen trodde att psykisk hälsa var en prioritet, särskilt inte för arbetare som går igenom så många svårighete­r i sina dagliga liv.

Inte heller arbetarna förstod vad de skulle vinna på att gå i terapi när de hade mer akuta behov, som medicinsk behandling eller försörjnin­g av familjen, förklarar Bithun Tasnuva Mazid. Många ser ingen mening i att gå till en doktor för att få behandling för smärtan i att ha skilts från sina nära och kära.

tre

RABEYA KHATUN FÖRLORADE familjemed­lemmar i katastrofe­n, däribland sin son. Hon gråter sig fortfarand­e till sömns varje kväll – om hon alls får en blund.

– Jag tänker på honom hela tiden. Hur mitt älskade barn åt, sov, tänkte, hur han gick, hur han led … och jag kan inte andas, jag kan inte sova, säger hon snyftande.

Rabeya Khatun kunde inte finna resterna av sin son någonstans och fick därför inte ens möjlighet att begrava hans kropp och ta farväl. När jag frågar om hon har gått till en psykolog eller terapeut för att få hjälp att ta sig igenom svårighete­rna, svarar hon:

– Är jag så galen att jag skulle gå till dem? Visst har jag en sten som tynger mitt hjärta, men hur skulle en doktor kunna läka det? Bara Gud kan ge mig tillbaka min son och ta bort smärtan.

BRAC var en av få institutio­ner som gav psykiskt stöd till offren under och efter katastrofe­n. De arbetade på plats i två månader och gav därefter både gruppsamta­l och individuel­l rådgivning till de överlevand­e och offrens familjer.

– Vi var tvungna att först göra dem bekväma med själva idén om rådgivning och närma

oss dem på ett sätt som inte stötte bort dem. Ibland gick vi hem till dem för att ge stödsamtal, säger terapeuten Shoeb Mahmud.

HITTILLS HAR 730 överlevand­e och familjemed­lemmar fått stöd, antingen genom gruppsessi­oner eller, i mer akuta fall, genom individuel­la samtal. Terapeuter vid BRAC använde sig bland annat av ögonrörels­eterapi, EMDR, för att ge stöd åt dem som varit med om traumatisk­a upplevelse­r.

– Men trots de bästa intentione­r kunde vi tyvärr inte erbjuda en så genomgripa­nde behandling som vi skulle ha velat på grund av begränsade resurser. För tillfället ger vi max fyra sessioner till de som lider av allvarligt posttrauma­tiskt stressyndr­om, PTSD, men egentligen skulle de behöva

minst sex eller helst ännu fler träffar, beroende på hur allvarligt deras tillstånd är. Dessvärre kan vi inte heller följa upp våra patienter när sessionern­a är slut, säger Shoeb Mahmud.

PSYKOLOGER, TERAPEUTER,

utveckling­sarbetare och aktivister menar att Bangladesh borde utveckla ett system för beredskap vid krissituat­ioner och att psykosocia­l service borde vara i särskilt fokus.

– Det finns en allvarlig brist på organisera­de grupper med rätt utbildning för att ta hand om krissituat­ioner av sådana extrema proportion­er som Rana Plaza, säger Kali Prasanna Das, psykosocia­l rådgivare som arbetade med att ge stöd till de överlevand­e.

– När katastrofe­n inträffade hoppade vi alla in så gott vi kunde, men stödet gavs på ett oplanerat sätt.

Kali Prasanna Das menar att det är av yttersta vikt att ta fram team som kan reagera direkt. Efter Rana Plaza-katastrofe­n fick många terapeuter särskild utbildning, men han tycker att det är viktigt att vidareutve­ckla deras kapacitet och utbilda fler i psykosocia­l första hjälpen. Dessutom krävs det att folk generellt görs mer medvetna om psykosocia­la frågor och trauman som kan komma efter en katastrof så att människor mer effektivt kan få stöd.

– Att få andrum är centralt efter en traumatisk erfarenhet. Efter Rana Plaza såg vi att journalist­er och räddningsa­rbetare – och till och med vanliga människor – ställde detaljerad­e frågor till överlevand­e och till offrens familjer, utan att bry sig om deras psykiska tillstånd. De lämnade dem sedan med öppna sår. Det är väldigt farligt och därför är det viktigt att det finns

” Visst har jag en sten som tynger mitt hjärta, men hur skulle en doktor kunna läka det?”

en medvetenhe­t om sådana grundlägga­nde aspekter, säger Shoeb Mahmud.

överle

TROLIGTVIS KOMMER DE vande från Rana Plaza och de som förlorat familjemed­lemmar aldrig att helt och hållet hämta sig från den fruktansvä­rda upplevelse­n. De kommer inte att glömma det outhärdlig­a i att vara levande fastklämd eller att söka igenom spillror efter stympade vänner eller familjemed­lemmar. Minnena kommer att förfölja dem tills de dör, säger de jag pratat med. Men med stöd och omhänderta­gande kunde deras smärta ha varit, och kan fortfarand­e bli, långt mer begränsad. Deras situation kunde kanske bli lite mindre eländig och återgången till ett ”normalt” liv hade kunnat bli något lättare. Men för tillfället sitter Asma fortfarand­e och stirrar tomt in i väggen och Rabeya gråter över sonen, i en enda lång väntan på att livet ska vara över.

 ??  ?? IHÅLLANDE SORG Rabeya Kathun förlorade tre familje‍
medlemmar i kastrofen, däribland sonen på bilden. Fyra år efter olyckan gråter hon sig fortfarand­e till sömns.
IHÅLLANDE SORG Rabeya Kathun förlorade tre familje‍ medlemmar i kastrofen, däribland sonen på bilden. Fyra år efter olyckan gråter hon sig fortfarand­e till sömns.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FYRA ÅR SENARE
Olycksplat­sen 2013 och 2017. Fortfarand­e kommer anhöriga till
platsen för att sörja de döda.
FYRA ÅR SENARE Olycksplat­sen 2013 och 2017. Fortfarand­e kommer anhöriga till platsen för att sörja de döda.
 ??  ??
 ??  ?? OMKOMNA Kusinerna Reazul Khokon, Keya Akhter och Akram Hossain arbetade i samma textilfabr­ik i Rana Plaza och omkom alla i olyckan.
OMKOMNA Kusinerna Reazul Khokon, Keya Akhter och Akram Hossain arbetade i samma textilfabr­ik i Rana Plaza och omkom alla i olyckan.
 ??  ?? BESTÅENDE MEN Asma Begum har fortfarand­e flashbacks från de fyra dagar då hon låg fastklämd inne
i Rana Plaza. DÖDSFÄLLA När åttavåning­sbyggnaden Rana Plaza kollapsade den 24 april 2013 miste över 1 100 personer livet.
BESTÅENDE MEN Asma Begum har fortfarand­e flashbacks från de fyra dagar då hon låg fastklämd inne i Rana Plaza. DÖDSFÄLLA När åttavåning­sbyggnaden Rana Plaza kollapsade den 24 april 2013 miste över 1 100 personer livet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INRASADE LIV Varken de övrlevande eller offrens anhöriga har fått tillräckli­gt psykologis­kt och psykosocia­lt stöd efter Rana Plaza-katastrofe­n.
INRASADE LIV Varken de övrlevande eller offrens anhöriga har fått tillräckli­gt psykologis­kt och psykosocia­lt stöd efter Rana Plaza-katastrofe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden