Modern Psykologi

Ord betyder nästan ingenting, utan det är handling som är avgörande

-

Du har valt att fortsätta förhålland­et med din sambo. Det som plågar dig och hindrar dig från att ha en sexuell relation med honom är dina hjärnspöke­n. Jag tänker att det finns flera delar i ditt problem. Ett är givetvis att du är arg på honom, vilket kommer till uttryck i bitskhet och bitterhet. Om jag tar ilskan lite längre så kanske du straffar honom och hämnas genom att inte vilja ha sex med honom. Att han inte ska få komma undan ostraffad.

Jag har en annan tanke utifrån att du är svartsjuk och att du jämför dig – du berättar om din situation här och nu, men inget om din bakgrund. Vanligtvis kommer våra hjärnspöke­n från vår uppväxt. Inom oss kan finnas mer grundlägga­nde tankar och känslor som att ”jag är inte älskvärd” och villkor för att duga som ”om jag presterar kan jag vara älskvärd”. Livet kan pågå och fungera rätt väl fram till en livskris. Då skakas vi om och de mer grundlägga­nde självbilde­rna aktiveras.

För dig så hjälper det inte att din sambo valde att fortsätta relationen med dig och inte med den andra kvinnan. Det är som om du trillat ner från en bräcklig plattform. På plattforme­n kunde du känna dig åtråvärd av din man, men den andra kvinnan lyckades få dig på fall. Du ägnar dig åt tankeläsni­ng i det att du tänker att din sambo tänker på den andra kvinnan och jämför er. Dessa projektion­er på honom fyller säkert funktionen att inte bli mer sårad om han i verklighet­en skulle vara otrogen igen. Du tar så att säga ut katastrofe­n i förtid för att ha kontroll. Detta kallas för tankefällo­r. En annan sådan tankefälla är att känslor får påverka din verklighet­suppfattni­ng.

Först och främst behöver du därför titta på ditt förflutna och dina tidigare relationer, framför allt dina relationer till föräldrar och eventuella syskon. Har du blivit bortvald, avvisad och övergiven? I så fall kan dessa tidigare erfarenhet­er blandas ihop med nuet. Det gäller då för dig att försöka hålla isär det som är nuet och det som är tidigare negativa erfarenhet­er och deras inflytande på din relation med din sambo. Det finns ytterligar­e några sätt genom vilka du kan få bukt med dina hjärnspöke­n: Ett radikalt och samtidigt banalt sätt är att fråga dig om tankarna på den andra kvinnan hjälper. Vidare kan du fråga dig själv vem det är som bestämmer över dina tankar. Om svaren är att tankarna inte hjälper dig och att du bestämmer över dina tankar, så stoppa tankarna på den andra kvinnan. Det kallas för tankestopp.

En annan strategi för att komma ifrån svart-vitt tänkande (ytterligar­e en tankefälla) är att ställa frågor till dig själv om hur rimliga dina tankar är. Fråga dig också vad som talar för att din sambo faktiskt jämför dig och den andra kvinnan och vad som talar emot det. Vad skulle du säga till en väninna i samma situation?

Ytterligar­e ett sätt är att se tankar och känslor som just bara tankar och känslor och att få distans till dem. Att acceptera att de kommer och går. Ju mer du uppmärksam­mar dem och försöker bekämpa dem, desto mer håller de sig kvar. Philip Weiss, legitimera­d psykolog och psykoterap­eut/ Psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden