Modern Psykologi

Han fann verktyg för förändring i flyktinglä­gret.

- – Monica Hansson

Ali Aman lever i ett flyktinglä­ger i norra Djibouti, där temperatur­en når över femtio grader och sandstorma­r sveper in om somrarna. Det här är också platsen där Ali Aman funnit verktygen för att förändra sitt liv.

Han flydde från Jemen 2015 när houtirebel­lerna från norr tog över stora delar av landet. Före kriget behövde han en förändring i sitt liv, men han kunde inte förmå sig själv att göra något åt sin situation. Han tog sig alltid an diskussion­er. På sociala medier deltog han i debatter om politik, tro och radikalise­ring.

– Jag ville ha demokrati och frihet. För det förföljdes jag. Jag tvingades sluta arbeta på grund av hoten, berät‍ tar Ali Aman.

När houtirebel‍ lerna intog huvud‍ staden såg han inga andra utvägar än att fly. Nu lever han i flyktinglä­gret, på en av jordens varmaste platser.

– Det hela var en chock. Jag kände att mitt liv var över, för hur skulle jag kunna leva på den här platsen?

I dag går han på lektioner i samtalseng­elska i lägret och när vi besöker honom pratar de om depression­ens olika steg. Lektionern­a drivs av Lutherska världssamf­undet och används för att hjälpa människorn­a till att få en positiv utveckling efter deras trauman, och att skapa positiva tankar. En bild som används visar en man som är mitt i språnget mellan två klippavsat­ser. Det finns två saker att välja mellan: att falla mellan klipporna och dö, eller att nå andra sidan och börja om på nytt. För tillbaka kommer han inte.

– Sakta lärde jag mig att för‍ ändring handlar om att und‍ vika döden. För att fortsätta leva så måste vi förändras. Vi lever bara i två dimensione­r, likgiltigh­et och död. Var är höjden någonstans? Jag vill leva i frihet, jag vill flyga som en fågel, ta steget och hoppa över berget. – Vi vet inte vad som finns på andra sidan men här

har jag lärt mig att våga förändra mig själv för att kunna skapa ett nytt liv, säger Ali Aman.

 ??  ??
 ??  ?? JEMEN 2,5 miljoner lever som intern‍
flyktingar. flflykting­ar. Ett fåtal har lyckats ta sig till Djibouti.
JEMEN 2,5 miljoner lever som intern‍ flyktingar. flflykting­ar. Ett fåtal har lyckats ta sig till Djibouti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden