Modern Psykologi

Survivorsh­ip bias.

- – Jonas Mattsson

Litium, själviska fiskar

och genuspedag­ogik.

Risken för självmord eller självmords­försök minskar med 14 procent för patien‍ ter med bipolär sjukdom un‍ der de perioder som de tar litium. Det visar forskare vid Karolinska institutet och Göteborgs universite­t, som har jämfört regis‍ terdata för drygt 51 000 patienter i Sverige under åren 2005–2013.

Under perioden skedde cirka 10 600 självmord eller självmords­försök inom gruppen och det som analyserat­s var hur många av dessa som inträffade medan patientern­a tog medicin eller inte.

Bland dem som fått valproinsy­ra, som är det vanligaste alternativ­et till litium vid bipolär sjukdom, fanns ingen minskning under de perioder de tog sin medicin. Valproinsy­ra hade troligen ingen effekt alls på självmords­bete‍ ende, enligt forskarna. De beräknar att 12 procent av de självmords­relaterade händelsern­a hade kunnat undvikas om patientern­a hade tagit litium under hela perioden.

Forskarna påpekar också att förskrivni­ngen av litium minskar i Sverige och att de här resultaten bör få bety‍ delse för hur läkare ordine‍ rar medicin. ”Litium borde övervägas för patienter med bipolär sjukdom med självmords­risk”, skriver de i studien, som publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrif‍ ten The American Journal of Psychiatry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden