Modern Psykologi

Bli en antiauktor­itär förälder i 6 steg .

Uppfostra med antiauktor­itär psykologi.

- TEXT NIKLAS LANINGE ILLUSTRATI­ON GRAHAM SAMUELS

Hamnar du ofta i konflikter med ditt barn? Det första du bör känna till är att det är helt nor‍ malt. Till exempel har hela nit‍ tio procent av alla treåringar vredesutbr­ott varje vecka – de flesta har ett varje dag som i snitt varar i fyra minuter. Det andra du bör känna till är att det är vi vuxna som har ansva‍ ret för att hjälpa våra barn att lyckas. Det tredje du bör veta är att det i de flesta familjer finns utrymme för förbättrin­g. Här är sex metoder som har bevisad effekt när det gäller att hjälpa föräldrar som ofta bråkar med sina barn.

1

Välj dina stri‍ der.

De flesta bråken mellan barn och föräldrar handlar om sådant som grundar sig i att föräldern vill barnets bästa: att stänga av surfplatta­n, borsta tänderna och äta upp maten. I en omtalad studie från 1995 filmade forskarna James Snyder och Gerald Patterson några föräldrars samspel med sina barn under tio dagar i följd. Det visade sig att en stor del av konflikter­na kunde förklaras av att föräldrarn­a i början trappat upp konflikten och sedan gett efter när barnen började bråka. Ett första steg mot mindre bråk är därför att helt stryka några av de situati‍oner som ger upphov till tjat. Lista alla konflikter du och ditt barn har under en given dag. Gör därefter något radikalt: Stryk två tredjedela­r av dessa! Du ska alltså välja att släppa konflikter­na under några dagar för att se vilken effekt det har på er konflikt‍ nivå. Om du har bestämt dig att läggdags inte är bland de högst prioritera­de konflik‍ terna, så kan du påminna barnet att det snart är dags en halvtimme innan den vanliga sovtiden och föreslå att du ska läsa saga eller hjälpa till att välja pyjamas. Du får alltså påminna och hjälpa till så mycket som möjligt, men inte gräla på barnet.

2

Sätt gränser på rätt sätt.

I en studie av forskarna Lynn Schrepferm­an och James Snyder 2002 deltog föräldrar till 46 barn som sökt hjälp med konfliktha­ntering hos socialtjän­sten. En utvald del av föräldrarn­a fick öva på att låta barnen vinna konstruk‍ tiva diskussion­er, men att

” Låt barnet vinna när det ger mer konstrukti­va förslag och ge beröm för det”

inte ge efter om barnen trappade upp bråket. Vid en uppföljnin­g två år senare, visade det sig att barnen till föräldrarn­a som lärt sig att stå på sig i viktiga frågor och kompromiss­a i konstrukti­va lägen hade hela 50 procent mindre risk att hamna i trubbel med rättvisan.

Det är väldigt viktigt att du i förväg funderar på vilka regler du har och vilka gränser du kan sätta. Gör gärna det här tillsamman­s med den andra föräldern om det finns en sådan. Om du inte har klart för dig var dina gränser går, så kommer det att bli svårt att lugnt stå på dig när barnet trappar upp konflikten för att få sin vilja igenom. Om du ger dig när barnet trappar upp konflikten, så finns en risk att barnet kommer att lära sig att det lönar sig att bråka för att få sin vilja igenom. Kom ihåg att ditt barn övar på konfliktlö­s‍ ning när hen bråkar med dig. Låt barnet därför vinna när det ger mer konstrukti­va förslag och ge beröm för det.

3

Umgås.

Många föräldrar upplever att nästan all tid med barnen går åt till att tjata om olika vardagsakt­iviteter. Det är problemati­skt ur många synvinklar. Psykologen och forskaren Martin Forster menar att det för varje tjat eller anmärkning behövs runt fem kärleksful­la handlingar. För att lyckas behöver du ägna mer tid till umgänge med ditt barn.

För att få in mer tid till‍ sammans kan du införa en gemensam stund varje dag. Då är tanken att barnet ska styra vad ni gör och hur. Om barnet vill bygga med lego, rita eller spela tv-spel tillsamman­s, så gör ni det. Tanken är sedan att du som förälder ska öva på att vara extra följsam. Du ska svara på barnets initiativ och försöka att inte ”styra upp” leken eller distrahera barnet med en massa frågor.

4

Påpeka när barnet gör rätt.

Psykologen Dominique de Quervain har undersökt varför vi människor har en medfödd tendens att vilja straffa andra som gjort fel. Teorin är att det varit en evolutionä­r fördel för dem som snabbt kunde sätta gränser gentemot medlemmar ur flocken som exempelvis förstör för andra. Vi föräldrar får därför dessvärre en känsla av att vi gjort något bra när vi skäller, sätter gränser eller straffar våra barn.

Hur reagerar barnen på att bli straffade? Dessvärre leder straff och skäll inte till att barn lär sig.

5

Barn lär sig av att lyckas.

Neuropsyko­logen Anna van Duijvenvoo­rde har i sin forskning visat att barn under elva år har en intensiv aktivitet i de områden i hjärnan som aktiveras vid inlärning när de får återkoppli­ngen: ”Nu blev det rätt!” När de får reda på att de gjort fel, sjunker hjärnakti‍ viteten i inlärnings­området. För personer över 15 år var resultatet motsatt. De lärde sig mer av att få veta om när de gjorde fel. I åldern elva till femton verkar det som att det sker en gradvis mognad från att behöva mer positiv feedback till att även kunna ta till sig negativ återkoppli­ng utan att tappa motivation­en. Tillrättav­isningar är med andra ord inte så värst effektivt om ditt barn är under elva år.

6

Sortera situa‍ tioner som skapar problem.

Det föräldrask­ap som förespråka­s av de flesta psykologer i dag är till stor del antiauktor­itärt. Det fokuserar på att umgås mer, öka positiv uppmärksam‍ het och att släppa konflikter.

En metod du kan tillämpa för att öva på just det här är att sortera problemsit­uationerna i tre olika mentala korgar. I korg A hamnar alla konflikter där barnet eller någon annan riskerar att skada sig, exem‍ pelvis om barnet slår andra el‍ ler om barnet vägrar använda säkerhetsb­älte. Korg B är för alla konflikter som handlar om viktiga saker för barnets utveckling – exempelvis att gå till skolan, borsta tänderna, äta mat, göra läxor och så vidare.

Alla konflikter som handlar om att du och ditt barn vill olika saker när det gäller min‍ dre viktiga saker, till exempel städning, val av kläder eller att barnet ska smaka på olika sorters mat, hamnar i korg C. Just dessa är som du förstår inte lika viktiga, medan B och framför allt A är icke-för‍ handlingsb­ara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden