Modern Psykologi

Från ledarlejon till kbt-ödlor.

Åtta forsknings­baserade steg till framgång.

- – Karin Skagerberg

LEJONAGEND­AN: Framgångsr­ikt ledarskap genom stark hälsa och mental träning

CECILIA DUBERG [LIBER 2017]

I sitt yrke som mental coach och specialist inom hälso‍ psykologi har Cecilia Duberg haft många samarbeten med idrottsstj­ärnor, artister och högt uppsatta chefer i närings‍ livet.

De resultat de tillsam‍ mans har skapat bygger på den modell som hon kallar för lejonagend­an. Tanken med boken med samma namn är att förmedla programmet och dess åtta förmågor för inre och yttre ledarskap.

Vad gäller namnet så kon‍ staterar Cecilia Duberg att le‍ jonet varken är det snabbaste, största eller smartaste djuret, men är ändå savannens okrönta konung – för har du någonsin sett ett lejon multitaska eller tappa koncentrat­ionen, frågar hon retoriskt.

NU HAR JAG visserlige­n aldrig sett ett lejon försöka öka sin emotionell­a intelligen­s, skriva en story kring sig själv och sitt ledarskap eller reflektera över sina segrar heller – några av programmet­s åtta förmågor. Nåväl, man fattar poängen. De ledare, idrottare och artister som Cecilia Duberg kallar lionminds utmärker sig genom att vara mentalt graciösa och resursstar­ka. De ser, lyssnar och utmanar från hjärtat. Och det är alltså i den riktningen hon vill knuffa läsaren.

Hennes modell har sin bas i kbt, hälsopsyko­logi och bland andra utveckling­spsykologe­n Robert Kegans teorier (som Tor Wennerberg skrev om i Modern Psykologi 3/2017). Hon har studerat för Kegan själv och bygger sin lejon‍ agenda på ett digert batteri av forskning inom psykologi, mindfulnes­s och neuroveten‍ skap.

Faktum är att det handlar om åtta relativt konkreta förmågor att arbeta med – bland annat hur vi bäst sänker trösklar när något känns utmanande och vikten av ruti‍ ner, vanor och ritualer. Boken varvar fallbeskri­vningar med teori och relativt enkla gör det själv-sektioner.

Liksom andra böcker i genren ligger det hela tiden på gränsen till att bli väl upp‍ fordrande och käckt – men Cecila Duberg passerar som tur är aldrig den, utan behål‍ ler i alla fall mitt intresse rakt igenom.

 ??  ?? KRAFTDJUR Genom att hitta dina inre styrkor blir du en bättre ledare – för både dig själv och andra.
PER‍ SONLIG UTVECK‍
LING
KRAFTDJUR Genom att hitta dina inre styrkor blir du en bättre ledare – för både dig själv och andra. PER‍ SONLIG UTVECK‍ LING
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden