Modern Psykologi

Han vill få dig att förstå hunden.

Bo Söderström vill få oss att förstå hunden bättre.

- – Anders Svensson

Iboken Hur tänker din hund? (Bonnier fakta) be‍ rättar Bo Söderström om den senaste forskninge­n om hundens beteende. Han skildrar samspelet mel‍ lan människa och hund och hundens signaler. Tidigare har han skrivit en liknande bok om katten.

– Det är uppenbart att hun‍ den är mer som oss. Om man går tillbaka till de vilda förfä‍ derna, vildkatten och var‍ gen, ser man att katten är ett ensamlevan­de nattdjur medan vargen är social och grupp‍ levande. Det krävs en grupp vargar för att kunna fälla ett bytesdjur. Människan är precis som vargen ett socialt djur. Hur bra är vi på att förstå hundens behov? – Vi blir allt bättre på det. För inte så länge sedan upp‍ fostrade man hundar genom att vara dominant. Hunden skulle helt enkelt kuvas. Nu uppfostrar vi hunden mer som vi uppfostrar våra barn. Vi belönar goda beteenden och tillsamman­s lär vi oss nya sa‍ ker med glädjen som drivkraft. Är hunden bättre på att förstå människan än vad människan är på att förstå hunden? – Jag tror att hunden vill förstå oss mer än vad vi vill förstå hunden. I allmänhet är det ju vi som står högst i rang. Flera olika experiment visar att hundar verkligen funderar över hur vi fungerar och över våra sociala interaktio­ner. Den lägger märke till mycket mer än vad vi tror. Hur kommer vår relation till hunden att utvecklas i fram‍ tiden? – Något vi sett de senaste åren är att hunden får fler yrkesmässi­ga funktioner, som läshund och vårdhund.

En läshund är en hund som används i läsundervi­sning. Barn läser alltså högt för läshunden i stället för en män‍ niska. Hunden ger trygghet samtidigt som den inte märker eller dömer om den som läser gör bort sig.

– De här nya yrkesmark‍ naderna tror jag kommer att fortsätta att växa. Här är det snarast tekniken som be‍ gränsar. Hundens otroligt välutveckl­ade luktsinne har vi egentligen bara börjat an‍ vända. Finns det alltså fog för att kalla hunden människans bästa vän? – Ja, jag får medge det trots att jag har haft katt i 30 år. Hunden är en bättre vän till människan än vad människan själv är. Den är oerhört lojal och vill alltid vara till lags. Ofta förstår den vår sinnes‍ stämning långt mer än vad många andra gör i dagens stressade samhälle. Hundens fokus ligger ju alltid på dig.

 ??  ?? GODA GRANNAR Den irländska röda settern Ville bor granne med Bo Söderström, som till vardags arbetar på Kungliga Veten‍ skapsakade‍
mien.
GODA GRANNAR Den irländska röda settern Ville bor granne med Bo Söderström, som till vardags arbetar på Kungliga Veten‍ skapsakade‍ mien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden